NEOČEKIVANO SAZNANJE

NAUČNICI OTKRILI NOVI SIMPTOM POVIŠENOG HOLESTEROLA:Ubica broj 1 u Srbiji se manifestuje i OVAKO! Dobro obratite pažnju!

Otkriveni su novi simptomi povišenog holesterola, a iznenadiće vas da ima neke sličnosti sa simptomom virusa Covid 19

Medicina
Autor:
NAUČNICI OTKRILI NOVI SIMPTOM POVIŠENOG HOLESTEROLA:Ubica broj 1 u Srbiji se manifestuje i OVAKO! Dobro obratite pažnju!
Foto: Shutterstock

Visok holesterol u Srbiji često nazivaju i ubicom br. 1 zbog ogromnog broja ljudi koji boluju od ovog stanja, kao i „tihim ubicom“ zbog odsustva simptoma, međutim neka istraživanja pobijaju ovu teoriju. Prema jednoj studiji, disfunkcija čula mirisa može da ukazuje na visok nivo ovih masnoća. Ovo je otkriće je posebno važno sada, budući da je jedan od najčešćih simptoma kovida, upravo gubitak ovih čula.

Kada govorimo o povišenom holesterolu, obično mislimo na visoke vrednosti LDL, odnosno „loših“ masnoća koje su u direktnoj vezi sa kardiovaskularnim oboljenjima, ali i brojnim drugim. Nažalost, ovaj glavni uzročnik bolesti srca i krvih sudova često se otrkije tek kada se stanje pogorša. Istraživanja sugerišu da promene u senzornim, odnosno čulnim funkcijama mogu da ukazuju na visok nivo holesterola.

Istraživači u studiji objavljenoj u „Journal of Nutrition“ ispitali su vezu između disfunkcije ukusa i mirisa i koncentracije holesterola u krvi. Istraživanje je sprovedeno u Kini nad 12.627 ispotanika, od čega je 10.418 bilo muškog i 2.209 ženskog pola.

Ispitanici su podeljeni u tri grupe na osnovu toga koliko je stepen poremećaja mirisa i ukusa, u rasponu od 0 (najbolji) do 2 (najgori). Istovremeno su svima urađene osnovne analize krvi – ukupni holesterol, LDL holesterol, HDL holesterol i trigliceridi. U „jednačinu“ su uključeni parametri kao što je pol, obrazovanje, pušenje, konzumiranje alkohola, gojaznost, istorija kardiovaskularnih bolesti, raka i povreda glave.

Zaključak studije je da je disfunkcija mirisa i ukusa povezana sa visokom vrednošću ukupnog holesterola.

„U ovoj velikoj studiji, hemosenzorna disfunkcija, odnosno sposobnost otkivanja hemijskih stimulusa kao što je miris, bila je povezana sa većom koncentracijom ukupnog holesterola kod odraslih Kineza“, zaključili su istraživači.

Kada se kaže disfunkcija, to može da znači da uopšte ne osećamo ili slabije osećamo ukuse i mirise. Moguće je i da imamo i drugačiji doživljaj ukusa i mirisa, da nešto što je slatko, zapravo osećamo kao kiselo, a ono što je resko nam miriše „blago“.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs