ZDRAVLJE

GASTROENTEROLOG VOJISLAV PERIŠIĆ: Domaćice prave OVU grešku sa kiselim kupusom koja ubija najzdraviji deo!

Gastroenterolog profesor dr Vojislav Perišić pričao je na Prvoj o ajvaru i turšiji kao izvoru vitamina i drugih zdravih supstanci. Profesor Voja je otkrio koja je najbolja paprika za ajvar, a jedno povrće izdvojio je kao "kralja" u ishrani!

Lepi & Zdravi
Autor:
GASTROENTEROLOG VOJISLAV PERIŠIĆ: Domaćice prave OVU grešku sa kiselim kupusom koja ubija najzdraviji deo!
Foto: PrintscreenJutjub/PRVA

Doktor je počeo od vitamina C, i rekao da ga pripremanje dugotrajnih proizvoda kao što je ajvar - uništava.

"Paprika ima više vitamina C nego limun, grejpfrut ili narandža. Ali on nije stabilan na visokim temperaturama, i ako skuvamo ajvar najveći deo njega će nestati", kazao je gastroenterolog. Kupus je, za njega, "kralj povrća", bilo da je svež ili ukiseljen.

Kiseli Kupus
foto: Shutterstock

"Rasol od kupusa je najhranljivija tečnost, dobijena fermentacijom apsolutno čudesne biljke. Pa i pijanci uzimaju rasol posle zloupotrebe alkohola, prepun je antioksidanasa, kao i probiotika", objasnio je on.

"Kupus ima mnoštvo dobrih bakterija, odličan je za probavu. Probiotske bakterije možemo dobiti iz biljaka, ili direktno iz zemlje, a kupus ih ima gomilu. Važna je pravilna priprema, domaćice stave nekada previše soli a ona će ubiti bakterije", rekao je dr Voja i objasnio koliko bi soli trebalo staviti.

"Uzmete kacu, kupusu samo isečete i izvadite koren, i jednu kafenu kašiku soli stavite tu gde je koren bio. I kupus dalje fermentira od svojih bakterija, najviše ih ima iz roda laktobacilusa. Moramo se pre jela osloboditi viška soli, zato je važno da se kiseli kupus ispere", rekao je on.

Kiseli kupus savetuje pre nego sveži, mada podvlači da i svež kupus ima brojna dobra svojstva. Doktor je "kritikovao" i jedno povrće koje ne voli!

"Da li može kelj da se ukiseli? Nema šanse. Nema on fermentaiblne ugljene hidrate. Fuj, ja ne jedem kelj, ali kupus je druga priča", našalio se on.

Od drugih namirnica koje možemo da ukiselimo ili očuvamo preko zime na drugi način, izdvaja ren.

"Stavite ga u paprike, stabljike otpuštaju jednu materiju koja uništava mikrobe! Znam da ne može svako da jede ren, ali ga samo stavite pored paprike u tegli, on će otpustiti sve te materije, ne morate ni da ga jedete posle", rekao je on.

Ren u medu je, kazao je doktor, "genijalna ideja". Med ima jako antioksidativno i antiinfektivno dejstvo, a ren antiinfektivno. Ostalo konzervirano povrće, nažalost, ocenjuje kao ne baš korisno.

"Kada je u pitanju turšija, ali ako nema fermentacije, nema ona neko dejstvo. Pa, ne može da fermentiše krastavac, pa molim vas. Evo recimo kisela paprika. To je samo paprika sa hemikalijama koje sprečavaju truljenje, a šta ta paprika ima od sastojaka sama po sebi, ima i to je to. U turšiji je beznačajna. Bolje je onda da jedemo sveže povrće, osim kupusa", rekao je on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs