Sastojci:
- 7 grama suvog kvasca / 1/2 kockice svežeg
- 500 g glatkog brašna
- 1 kašičica soli
- 475ml tople vode
- 1 kašičica šećera ili meda
- 2 kašike maslinovog ulja
Bakine lepinje s krompirom i sirom: Mekše i lepše od svakog hleba!
![domaći hleb sa kvascem, domaći hleb](/data/images/2021/01/04/15/238711_shutterstock-1664761153-1_ff.jpg?ver=1609769836)
Priprema:
- U plastičnoj posudi umešajte sastojke, te veći deo brašna (4/5).
- Lagano dodajite vodu i umešajte brašno dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ako vam je previše retko dodajte brašna od sačuvanog dela.
- Zatim, testo izvadite na pobrašnjenu površinu i lagano mesite - primamo doljnji kraj testa jednom rukom, a drugom rukom gornji kraj lagano razvucite.
- Preklopite, pa okrenite testo.
- Postupak ponavljajte dok ne dobijete glatko, gumasto, sjajno testo.
- Zatim formirajte loptasti oblik testa, tako što ćete podvlačiti vrhove ispod centralnog dela i staviti nazad u posudu za dizanje.
- Malo pobrašnjavite, pokrijte krpom ili poklopcem i stavite da se testo podigne.
- Zatim, izvadite ga na nabrašnjenu površinu i dlanovima lagano pritisnite da istisnete vazduh.
- Pobrašnjavite ga malo s gornje i doljnje strane kako se ne bi lepilo, pa ga premesite prema gornjem postupku - oko 5 minuta.
- Testo formirahte prema posudi za pečenje koju ste pripremili (namastili i pobrašnili). Testo možete iseckati po vrhu kako biste usmerili rast smese kratkim potezom noža u smeru od sebe.
- Ostavite ga da se diže dok se ne udvostruči.
- Pre pečenja premažite ga malo maslinovim uljem ili poprskajtevodom.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 Celzijusa oko 30 minuta.
Pileći file u kremastom sosu: Najbolji način da se spremi belo meso! (RECEPT)