Sastojci:
- 7 grama suvog kvasca / 1/2 kockice svežeg
- 500 grama glatkog brašna
- 1 kašičica soli
- 475ml tople vode
- 1 kašičica šećera ili meda
- 2 kašike maslinovog ulja
Pita sa mesom od gotovih kora: Jednostavna i hranljiva! (RECEPT, VIDEO)
Priprema:
- U plastičnoj posudi umešajte sastojke, te veći deo brašna (4/5).
- Lagano dodajite vodu umešavajući brašno dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ukoliko je previše retko dodajte brašna od sačuvanog dela.
- Zatim, testo izvadite na pobrašnjenu površinu, te ga mesite, donji kraj testa jednom rukom, a drugom rukom gornji kraj lagano razvucite.
- Preklopite, te okrenenite testo.
- Postupak ponavljajte dok ne dobijete glatko testo.
- Zatim formirajte loptasti oblik testa, podvlačeći rubove ispod centralnog dela, te stavite nazad u posudu za dizanje.
- Malo pobrašnjavite, te pokrijte krpom ili poklopcem i stavite da se diže odnosno dok se veličina ne udvostruči.
- Kada se testo digne, izvadite ga na nabrašnjenu površinu, te ga dlanovima lagano pritisneite da istisnete vazduh.
- Pobrašnjavite ga malo s gornje i dolnje strane kako se ne bi lepilo, pa ga premesite kao u prethonom postupku - oko 5 minuta.
- Testo formirajte prema posudi za pečenje koju ste namastili i pobrašnjavili.
- Testo možete iseckati po vrhu kako biste usmerili rast smese kratkim potezom noža u smeru od sebe.
- Ostavite ga da se diže dok se ne udvostruči.
- Pre pečenja premažite testo malo maslinovim uljem ili poprskajte vodom.
- Pecite ga u rerni na 200 Celzijusa oko 30 minuta.
Turske kifle: Mekane kao pena, neverovatno prozračne i preukusne! (RECEPT, VIDEO)