SAZNAJTE

Nisu sve mame iste: Evo na koji način se žena menja kada postane majka devojčice!

Kada postane majka, svaka žena promeni se na određeni način. Kakve će to biti promene, zavisi od toga da li ima devojčicu ili dečaka.

Vaše dete & vi
Autor:
Nisu sve mame iste: Evo na koji način se žena menja kada postane majka devojčice!
Foto: Shutterstock

Devojčice su obično mirnije, nežnije, osećajnije i baš zato žena koja dobije kćerku promeniće se na neke posebne načine.

Po čemu se razlikuju mame dečaka od mama devojčica?

1. Postaje još nežnija

Kada dobiju kćerku, mnoge žene otkriju neku svoju novu, još nežniju i mekšu stranu. Osete unutrašnji mir i spokoj kakav nisu nikada pre! Kako vreme prolazi, shvataju koliko su se zapravo promenile i da više nemaju toliku potrebu za, na primer, nepredvidivim i uzbudljivijim stvarima kao pre. Počinju da uživaju u miru.

2. Žena više pažnje obraća na poimanje slike o sopstvenom telu

Svaka žena ima nesigurnosti, trenutke kada se ne oseća dobro u sopstvenoj koži, kada želi da bude mršavija, ima tanji struk ili veće grudi. Pomisliće, pa reći i naglas, koliko je nezadovoljna svojim telom, ali kada na svet dođe njena mezimica koja će upijati svaku maminu reč, žena će shvatiti da bi takav pogled na sopstveno telo mogla da prenese i na svoju kćerku.

To je poslednje što majka želi! I zbog toga će početi da pazi šta govori pred malenom, ali i pokušati da promeni nezadovoljstvo izgledom kako bi i njena devojčica shvatila da ne mora da izgleda na određeni način kako bi bila srećna i zadovoljna.

3. Spoznaće neke nove strahove

Svesna opasnosti koje mogu zadesiti ženu u ovom svetu, kako raste njena kćerka, tako će rasti i majčini strahovi za njenu budućnost u svetu u kojem je jedna od šest žena žrtva pokušaja ili izvršenog seksualnog nasilja.

U svetu u kojem 60 odsto žena doživi uznemiravanje na poslu, u kojem je jedna od pet devojčica žrtva zlostavljanja, i žene koje su pre majčinstva bile potpuno neustrašive kada dobiju kćerku spoznaće neke strahove – i to je potpuno normalno. Majka se u svakom trenutku brine za sigurnost svog deteta i želi da ga zaštiti od svakog zla.

4. Lakše će se naljutiti

Strah će, neizbežno, u jednom trenutku prerasti u ljutnju. Žena će se ljutiti na nepravdu koju žene svakodnevno trpe u svim aspektima života i biće svesnija toga zbog čega se zapravo vodi borba za ženska prava, za jednake plate i pravo na zaštićenost od seksualnog uznemiravanja na radnom mestu. Majka će se, poput prave mame lavice, boriti za bolji svet u kojem će odrastati njena kćerkica.

5. Postaće hrabrija

Ta hrabrost podrazumeva izražavanje sopstvenog mišljenja bez straha šta će drugi misliti o tome, prozivanje nepravde, zauzimanje sopstvenog stava čak i kada se on kosi sa stavovima većine, postavljanje granica u odnosu s ljudima i zahtevanje boljeg – za sebe i za ljude oko nje.

Znajući da je njena kćerka gleda i uči iz njenog ponašanja, majka će se ponašati hrabro na način na koji želi da se i njena kćerka ponaša jednog dana. Ka ciljevima će koračati daleko odlučnije. Imaće želju da njena mezimica zna kako to izgleda kada žena sledi svoje snove.

(Stil.kurir./Zadovoljna.hr)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs