STRUČNJAK OBJAŠNJAVA

ŠTA SE DEŠAVA KAD SMO POD STRESOM: Naše telo prođe kroz ove 3 faze za samo jedan minut!

Kad smo pod stresom, naše telo pređe u stanje "hitnosti" i ubrzano je poput nekog motora

Fitnes & Nutricija
Autor:
ŠTA SE DEŠAVA KAD SMO POD STRESOM: Naše telo prođe kroz ove 3 faze za samo jedan minut!
Foto: Shutterstock

Razumevanjem onoga što se događa u našem telu možemo da naučimo da kontrolišemo stres, smatra Majkl J. Porter, predavač na Molekularnoj genetici Univerziteta u Lankaširu.

On kaže kako stres zapravo ne mora uvek biti loš. Stres nas čini bržima, jačima, okretnijima, a naš mozak bolje radi, pamti detalje... Zato su neki ljudi spremni da se dovode u stresne radne situacije ili učestvuju u ekstremnim sportovima. Problem je stres koji nije pod kontrolom: on može da nas "smrzne" na mestu, a mozak kao da prestane da radi, postanemo nesposobni da razmišljamo.

To se, recimo, zna događati ljudima koji imaju strašnu tremu od javnog nastupa. Velik problem i opasnost za zdravlje je hronični stres, i to je vrsta stresa protiv kojeg se treba boriti svim silama - dubokim disanjem, meditacijom, razmišljanjem o tom trenutku, ne preterano o prošlosti i budućnosti.

Šta se događa u telu kad smo pod stresom?

Kada se osećamo stresno, naše telo pređe u stanje hitnosti, kao da je netko pritisnuo - turbo. U našem organizmu se sve ubrzava, na neki način postajemo "super čovek". Postajemo izuzetno budni, sposobni brzo da reagujemo.

Mozak ubrzano radi, memorija se povećava i sposobni smo da zapamtimo svaki detalj onoga što vidimo, čujemo ili osećamo. Tada nam se čini kao da je vreme stalo, kao, na primer, nakon saobraćajne nesreće. U telu, preciznije u delu malog mozga koji zovemo hipotalamus, aktivira se celi niz hormona podstaknut oslobađanjem CRH hormona, prenosi Daily Mail.

To rezultira ubrzanim disanjem, povećanjem krvnog pritiska i brzine otkucaja srca. Krv se seli iz drugih delova tela u mišiće - što rezultira većom snagom i izdržljivošću.

Rad imunološkog sastava ubrzava, a krv se priprema za zgrušavanje - u slučaju da budemo ozleđeni.

Mozak počinje da radi sve bolje - hrani se većim dozama glukoze i kiseonika. Izgaranje Naše telo u stresnim situacijama radi ubrzano poput nekog motora koji, ako tim tempom radi predugo, pregreje se i izgori.

tužna žena, stres
foto: Shutterstock

Fiziološke promene, uključujući povišen pritisak, veći nivo glukoze u krvi i smanjen apetit, kratkoročno su važne za prilagođavanje koje obično uzrokuje vrlo malo oštećenja.

Tišina deluje blagotvorno na stresno stanje Iako mnoge konstantne zvukove i ne čujemo jer smo navikli na njih, oni negativno deluju na naše moždane stanice koje se zapravo nikada ne mogu odmoriti od tih nadražaja. Naučnici kažu da sedenje u tišini blagotvorno deluje na ljude i popravlja štetu koju čini prevelika količina zvukova. Kada nastupi tišina, mozak se umiri, a tada se osećamo mirno i spokojno.

Tišina nas umiruje i usporava, a samim time nam daje priliku da se rešimo nagomilanog stresa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

StresNervoza