ZDRAVLJE PRE SVEGA

JAČA IMUNITET, OBNAVLJA ĆELIJE: Zašto je važno da unosimo FOLNU KISELINU i koje je namirnice imaju u dovoljnoj količini?

Brokoli, špargle, grašak i drugo povrće koje treba uključiti u ishranu.

Fitnes & Nutricija
Autor:
JAČA IMUNITET, OBNAVLJA ĆELIJE: Zašto je važno da unosimo FOLNU KISELINU i koje je namirnice imaju u dovoljnoj količini?
Foto: Thinkstock

Folna kiselina (ili vitamin B9) pospešuje obnavljanje ćelija i pomaže u održavanju integriteta DNK, te je stoga neophodan vitamin za ljude.

Njegov visok sadržaj u telu blagotvorno deluje na naše raspoloženje, opšte dobro i zdravlje, jer jača imunitet i pozitivno deluje na nervni sistem. Ali nedostatak kiseline može pogoršati rizik od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, pa čak i tumora. I premda je naše telo sposobno da samostalno proizvodi ovaj vitamin, to nije dovoljno za naš organizam. B9 dolazi u obliku tableta, ali najidealniji način za dobijanje kiseline je hranom. Nalazi se u mnogim vrstama povrća koje treba jesti sirovo ili kuvano na pari da bi se zadržale sve hranljive materije.

Spanać

Spanać
foto: Shutterstock

Verovatno najsvestraniji folatni proizvod. Možete ga jednostavno dodati salatama ili pripremiti zdrave soseve. Inače, jedna čaša sirovog spanaća sadrži 15 odsto preporučenog dnevnog unosa folne kiseline

Boranija

Boranija
foto: Shutterstock

Sadrži ne samo prilično veliku količinu vitamina B9, već i mnoge druge supstance, uključujući vlakna, proteine, magnezijum i gvožđe.

Brokoli

brokoli
foto: Shutterstock

Da biste iskoristili najviše korisnih vitamina, pokušajte da jedete brokoli sirov. Na primer, možete napraviti salatu od brokolija, suvog grožđa i badema za odličnu užinu.

Prokelj

prokelj
foto: Shutterstock

Idealan način pripreme prokelja je lagano prženje u tiganju na kokosovom ulju.

Špargla

Špargle, Špargla
foto: Shutterstock

Špargle osim što sadrže puno folata, veoma su korisne i za varenje. Samo pola šolje ove superhrane može da obezbedi oko 34 procenta vaše dnevne vrednosti za B9.

Grašak

grašak
foto: Profimedia

Glavna prednost zelenog graška je u tome što se može jesti ne samo svež, već i konzervirani. Međutim, u bilo kom obliku odlučili da ga konzumiratre on ne gubi korisna svojstva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs