O ishrani bez mesa

DANIJELA PANTIĆ CONIĆ: Znam žene koje su zatrudnele nakon što su prešle na vegansku ishranu!

Danijela je ubeđena da se njeno zdravlje popravilo kada je iz ishrane izbacila meso

Fitnes & Nutricija
Autor:
DANIJELA PANTIĆ CONIĆ: Znam žene koje su zatrudnele nakon što su prešle na vegansku ishranu!
Foto: Printscreen/ youtube/ N1

Drago lice mnogih emisija, pogotovo "Slagalice", jedva čeka da počne snimanje kviza "Mozaik" na Kurir TV. Raduju je kreativan tim, uzbuđenje, blizak TV-format i povratak pred kamere. Iako je magistarka teorije komunikacija i medija, Danijela je autorka i brojnih emisija o zdravom kulinarstvu, kod nas i u svetu.

*Mnogi vas znaju kao promotera zdrave hrane u emisiji "Vege izazov sa Danijelom" na Kitchen TV. Kada i zašto ste počeli da obraćate pažnju na ishranu i još postali vegan?

"Prelazak na vegansku ishranu trajao je godinama i nisam ni sama mogla da pretpostavim kuda će me moje interesovanje za zdraviji način života odvesti. Sve je počelo od želje da izbacim meso iz ishrane, jer nikada nisam volela da ga jedem. Potom su došli problemi sa štitastom žlezdom i doktorka me je posavetovala da izbacim meso kako bih sredila metabolizam i regulisala rad žlezde. U isto vreme sa Zoranom Kesićem i filmskom ekipom snimala sam serijal "Put pod noge" i od nas 12 u grupi, petoro je bilo na vegetarijanskoj ishrani, što je za mene zaista bila dobra motivacija i podstrek ka zdravijem načinu ishrane. Tako je počelo, a promene nabolje došle su veoma brzo: više energije, bolji san, koncentracija, čistija koža, bolje raspoloženje, jača kosa i nokti i još mnogo toga za samo nekoliko nedelje vegetarijanske ishrane."

*Da li je lako prestati sa uzimanjem "normalne" hrane? I može li se to odjednom, naglo?

"Sve zavisi od osobe i od okoline, koliko je okolina podržava. U većini slučajeva, čak i kada kažete da ste iz zdravstvenih razloga izbacili meso, okolina nema empatije za vas, niti smatra da vi sami treba da odlučite šta je za vas najbolje. Okolina igra važniju odluku u promeni ishrane i načina života u bilo kojoj oblasti nego što možemo da pomislimo." *Čime zamenjujemo proteine iz mesa? Da li vam zafali ponekad neko parčence?

"Proteina ima svuda i najbogatiji izvor proteina su mahunarke, zatim pečurke, a meso je tek na petom mestu. Pogledajte samo kako se hrane ostali sisari u prirodi: slon je najveća životinja a biljojed je - kombinuje voće, zeleniš i kikiriki, gorila je najjača životinja i slično se hrani, kornjača najstarija... Mesožderi su, u principu, lenje životinje koje spavaju po dvadeset sati jer se meso zaista dugo vari...

Dakle, mahunarke, pečurke, orašasti plodovi odličan su izvor proteina i masti, uz dobru kombinaciju sa ugljenim hidratima. Voće, pirinač, proso, krompir, eto idealne ishrane!"

*Šta je najvažnije kod zdrave ishrane?

"Važno je da biramo zdraviju hranu za sebe, jer sve što nam škodi ne samo da nije zdravo već ne bi trebalo zvati hranom! Ja sam najradije za ishranu prirodnu za čoveka, ono šta je u skladu s našom fiziologijom, metabolizmom, zubima, crevima, a to je definitivno biljna ishrana. Verujem da je za čoveka sve bolje osim da bude svaštojed. Prvi korak ka zdravijem načinu ishrane jeste bez mesa, a potom ko želi i ko ima podršku okoline, može i dalje. Istraživanja i dobri primeri iz prakse su na našoj strani.

To već potvrđuju oni koji su na biljnoj hrani: Novak Đoković, Švarceneger, Bred Pit, Hoakin Finiks i mnogi drugi koji su zdravi, imaju jak imunitet i sporije stare. Drugi važan podatak je da svetska agenda 2050, planira da do 2050. godine na svetu polovina ljudi budu vegetarijanci."

*Kakve su koristi od veganstva?

"Na radionice o prirodnoj ishrani koje držim po Srbiji dolaze različiti ljudi, svih dobi i načina ishrane. Jedna od njih je mlada žena od 26 godina koja je dugo pokušavala da ostane u drugom stanju. Šest meseci nakon prelaska na vegansku ishranu zatrudnela je i rodila sina! Ne kažem da je samo promena ishrane rešila njen problem, ali da je bila jedan od važnijih faktora, pokazuju i nedavna istraživanja iz Engleske. Naime, kada se izbace namirnice životinjskog porekla, posebno mlečni proizvodi, koji su prepuni estrogena, sluzi, antibiotika i svega što nas više čini bolesnim nego zdravim, kod muškaraca se povećava broj aktivnih spermatozoida, a kod žena se smanjuje količina eksternih hormona koji se uzimaju kroz ishranu, a koji nikako nisu dobri za nas. Eto, to je samo jedan, veoma značajan primer dobrobiti veganske ishrane." *Kakva je situacija u kući? Muž, sin, da li su vam se priklonili?

"U kući se svi isto hranimo, a van kuće su dozvoljene razne varijacije." *Često se čuje da je hraniti se zdravo - skupo. Da li je tako?

"Pre bih rekla da je znatno jeftinije biti vegan nego svaštojed, jer nije reč samo o tome šta ćete ostaviti, već i šta izbacujete iz ishrane, a izbacujete mnogo toga: meso, ribu, paštete, viršle, konzerviranu hranu s mesom... Drugo, samo uporedite cenu kilograma pirinča ili pasulja i cenu kilograma mesa, i za koliko obroka možete da jedete meso, a za koliko više obroka kilogram pirinča ili pasulja!" *Šta bi se dogodilo ako neko s veganske ishrane pređe na uzimanje mesa?

"Brzo se ugoji, počne da se zamara, prejeda se, brže stari, a bore su mu duboke, vraća se loše raspoloženje..." *Koje namirnice su vam najdraže?

"Veliki sam ljubitelj slatkiša, voća, salata, smutija, kao i krompira i pečuraka. Zato ću vam i podeliti svoje omiljene recepte od ovih namirnica. Skoro svakodnevno spremam zdravije slatkiše od urmi, orašastih plodova, voća, rogača... Divno je što je danas tržište toliko bogato raznovrsnim namirnicama i što za sve nezdravo postoji zdravija zamena. Nema više izgovora da nešto ne može da se kupi i da je teško paziti na svoje telo i sebe!"

*Kako ste došli do svojih recepata, da li vas je neka inostrana kuhinja inspirisala?

"Moji omiljeni izvori dobrih recepata su Instagram i Pinterest. Najpre sam skupljala recepte na Pinterestu, potom na Instagramu, isprobavala razne varijante, a potom i sama počela da osmišljavam neke. Kada shvatite suštinu, šta se dobro kombinuje s drugim namirnicama i šta čime može da se zameni, ostaje vam samo da budete kreativni i da uživate! A ja zaista uživam u spremanju hrane."

Sirova i zdrava torta sa karamelom i kikirikijem Sastojci: Kora: Šolja oraha, potopljenih preko noći Šolja urmi, potopljenih na 2-3 sata i očišćenih od koštica 2 kašike otopljenog, hladno ceđenog kokosovog ulja Fil: Šolja indijskog oraha 1/2 šolje biljnog mleka 2 zrele banane 1/2 šolje otopljenog kokosovog ulja 1 kašika otopljenog kokosovog maslaca malo vanile (nije obavezno) agavin sirup navrh noža zdrave soli Preliv: 1/2 šolje blanširanog, neslanog kikirikija 1 šolja svežih urmi 1/3 šolje kakao putera 1 kašika sirovog kakaoa ili 100 g crne čokolade bez šećera 1/3 šolje tople prečišćene vode Priprema:

1. Kada prosušite orahe, izblendirajte ih u secku ili multipraktiku. Dodajte urme i nastavite da blendirate dok ne dobijete koru koju treba sipati u modlu za tortu. Ostavite koru u frizu na 15-20 minuta. 2. Za to vreme spremite fil tako što ćete ubaciti sve sastojke u blender i blendirati nekoliko minuta dok ne dobijete veoma kremastu masu, izuzetno fine i glatke strukture. Pospite ga po kori i vratite u frižider. 3. Na kraju spremite karamel: očišćene urme ubacite u blender zajedno s toplom vodom i rastopljenim kakao puterom i blendirajte dok ne dobijete karamel. Dodajte kikiriki i pulsirajte blago kako bi se sve povezalo. Prelijte karamel s kikirikijem preko belog fila, vratite u zamrzivač i gotovi ste!

Super veganski ručak - šumsko pile Sastojci: pečurka vrbara ili šumsko pile so i susam za gomasio dodatak uz gljive po želji: pirinač s povrćem ili uljem od tartufa i sveža salata. Vrbara se odlično uklapa uz sveži beli luk. Priprema: 1. Pečurku šumsko pile dobro operite u nekoliko mlakih voda. Očistite je od sitnih čestica prašine koje ponekad mogu da urastu u njen šešir. Ako je mlada i mekana, skuvaćete je brzo, za 20 minuta, na srednjoj temperaturi. Ne treba je soliti tokom kuvanja. Ako je malo starija, trebaće vam više vremena, možda i do 40 minuta.

2. Dok se kuva vrbara, možete spremiti gomasio. Blago ispecite seme susama (bez ulja) u tiganju koji ima debelo dno i nije presvučen keramikom ili nekim drugim premazom. Susam treba da požuti i pusti ulja. Ako ga prepečete, biće gorak! Zato ne odvajajte se od tiganja. Potrebno vam je najviše pet minuta da ga ispežete, uz povremeno mešanje. 3. Ispečen susam sipajte u avan, dodajte zdravu so i gnječite. U gomasio možete dodati i malo sitno iseckanog belog luka ili dva-tri struka crnog vlašca. Alkohol se nikako ne preporučuje uz ovu gljivu! 4. Ovo se dobro kombinuje uz većinu jela, pa čak i uz krekere i hleb.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs