Što pre ih se odreknite

5 DOKAZANO NAJŠTETNIJIH NAMIRNICA ZA LJUDSKO ZDRAVLJE: Vremenom uzrokuju nepopravljivu štetu!

Naše obožavane mesne prerađevine nauka smatra karcinogenima prve klase!

Fitnes & Nutricija
Autor:
5 DOKAZANO NAJŠTETNIJIH NAMIRNICA ZA LJUDSKO ZDRAVLJE: Vremenom uzrokuju nepopravljivu štetu!
Foto: Shutterstock

Koliko god da pazite na ishranu, velike su šanse da neke od veoma popularnih, ali veoma nezdravih namirnica bar s vremena na vreme završe u vašem stomaku.

Naime, nauka je dokazala da neke namirnice, koje često smatramo potpuno bezazlenim, mogu vremenom da naprave nepopravljivu štetu po vaše zdravlje.

Ako želite da ostanete zdravi, nauka savetuje da sledeće namirnice što pre i potpuno izbacite iz ishrane!

1. Prerađeno meso

Iako vam možda deluje kako sočna slanina ili kobasica ponekad ne mogu da vam naškode, stručnjaci kažu drugačije.

"Slanina, kobasice i drugi prerađeni mesni proizvodi poput salame i parizera smatraju se karcinogenima klase 1", objašnjava internista Dejna Simpler iz Medicinskog centra Mersi u Baltimoru i dodaje:

"U proseku svake godine umre oko 50.000 ljudi od kancera uzrokovanog unosom crvenog mesa i mesnih prerađevina." Podsetimo, 2015. godine Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je da mesen prerađevine mogu da uzrokuju rak.

2. Poslastice pune šećera

Ako svake večeri pojdete neki dezert ili čokoladicu, postoji šansa da ozbiljno narušite svoje zdravlje. Sa ovakvom hranom, mozak jednostavno ne dobija puno energije, pa forsira telo da radi previše, stavljajući ga pod stres i preopterećenje na ćelijskom nivou, kaže neurolog Din Šerzaj.

I to nije jedina šteta koju ovakva hrana može da napravi.

"Kada unosite puno šećera, ćelije postaju otporne na insulin, što može dovesti do insulinske rezistencije, stanja koje dovodi do izbiljnog oštećenja ćelija koje uzimnaju šećer", objašnjava dr Šerzaj. Osim što je korak do dijabetesa, ovo stanje može da izazove i oštećenje arterija koje vode do mozga.

Nezdrava hrana, Brza torta, Slatkiši
foto: Shutterstock

3. Obroci iz mikrotalasne pećnice

Ako jedete obroke podgrevane u plastičnim posudama, ne činite ništa dobro vašem zdravlju. Koliko god da je obrok zdrav, ako se zagreva u plastici, poješćete i štetna jedinjenja koja se otpuštaju prilikom zagrevanja u hranu, kaže nutricionista Ališa Galvin. Najopasnije jedinjenje je BPA.

Studija objavljena 2015. godine u stručnom časopisu Medicine u Baltimoru došla je do dokaza da BPA može da bude okidač za proizvodnju kancerogenih ćelija dojke i prostate.

4. Čips

Prepun praznih kalorija i najštetnijih ugljenih hidrata, uz to i pržen u dubokom ulju, ne čudi što je i svima omiljeni čips na ovom spisku.

"Uz velike količine najgorih ugljenih hidrata, sa čipsom unosite i ogromne količine masti i soli", kaže nutricionista Lisa Ričards, prenosi Eatthis. Zasićene masti i soli iz čipsa doprinose razvoju srčanih oboljenja, a redovnim konzumiranjem ćete se i vidno ugojiti.

5. Beli hleb

Nije samo očigleno presoljena hrana jedini krivac za skok krvnog pritiska - isto može da učini i beli hleb. I dok većina zna da je beli hleb pun šećera i ugljenih hidrata, ono što mnogi ne shvataju jeste da ovaj proizvod sadrži i puno soli, što negativno utiče na krvni pritisak.

Jedna studija iz 2018. godine, objavljena u stručnom časopisu Nutrients, otkrila je da osobe koje jedu jednu ili više kriški belog hleba nedeljno imaju 39 odsto veći rizik od razvoja visokog krvnog pritiska u poređenju sa osovbama koje jedu beli hleb tri puta mesečno ili ređe.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs