saznajte više

Misteriozna namirnica prepuna ugljenih hidrata: Bogata vitaminom C i vlaknima, skida kilograme kao od šale!

Da bismo smršali, trebalo bi da smanjimo unos ugljenih hidrata.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Misteriozna namirnica prepuna ugljenih hidrata: Bogata vitaminom C i vlaknima, skida kilograme kao od šale!
Foto: Shutterstock

To je mantra koju ste sigurno čuli do sada ako ste se informisali o dijetama. Naravno, ona se često ponavlja s vrlo dobrim razlogom. Ugljeni hidrati su zaista prepreka skidanju kilograma. To, međutim, ne važi baš za svaku namirnicu koja ih poseduje u velikoj količini.

Koja je onda ta misteriozna namirnica sa ugljenim hidratima koja vam može pomoći da smršate? To je, verovali ili ne, slatki krompir, poznat kod nas i kao batat. Ovo korenasto povrće najviše konzumiramo tokom jeseni i zime, ali bilo bi dobro da ono nađe svoje mesto na našoj trpezi i kada je napolju toplije.

Možda će vas iznenaditi činjenica da jedan slatki krompir srednje veličine ima samo 100 kalorija. On ima 24 grama ugljenih hidrata, od čega 4 grama čine vlakna. To je posebno važno jer su vlakna ta koja nas zasićuju, a ona takođe pomažu i u uklanjanju toksina iz našeg organizma.

Slatki krompiri se preporučuju u ishrani i iz drugih razloga. Da li ste znali da jedna porcija slatkih krompira sadrži 40% ukupne dnevne preporučene količine vitamina C? Ista porcija sadrži čak četiri puta više vitamina A od preporučene količine. Taj vitamin je posebno važan za mršavljenje jer pomaže u ubrzanju metabolizma.

Nadamo se da su vas ove činjenice ubedile da pružite šansu slatkom krompiru ove zime. Od toga ćete imati višestruke koristi. Ne samo što ćete smršati, već ćete biti u prilici da uživati u sjajnim obrocima sa ovom ukusnom namirnicom.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs