Namirnice kao rešenje

Kako da se rešite lošeg zadaha?

Otkrivamo koje su to namirnice koje vam mogu pomoći da se rešite ili, bar, kontrolišete loš zadah
Nutricija 22.06.2013. - 21:40h Autor: minimagazin.info

Loš zadah spada u jednu od najneugodnijih pojava. Niko ne želi da ima loš zadah. Međutim, dobra vest je to što se on može kontrolisati i uz pomoć određenih namirnica. Da vidimo koje su to.

 

Jabuke
Da li je zadah nastao zbog preliva za salatu ili sosa koji sadrži beli luk, ili je, pak, reč o juratnjem zadahu, jabuke uvijek pomažu. Jabuke skidaju bakterije sa zuba, te pomažu da se uklone komadići hrane koji se mogu naći između zuba (oni izazivaju loš zadah). Najbolji način konzumiranja: narezani komadići jabuke.

Listovi mente
Baš kao i jabuke, žvakanje listova mente vašim ustima će doneti trenutno osveženje. Od listova mente vaš dah će biti svež i čist. Najbolji način konzumiranja: začinite sve što jedete sa puno listova mente.

Listovi bosiljka
Nakon mente, listovi bosiljka su sledeća najbolja opcija za svež dah. Žvakanje listova bosiljka na redovnoj bazi pomoći će vam da se oslobodite lošeg zadaha. Najbolji način konzumiranja: direktno.

Citrusi
Citrusi, kao što su pomorandže i limun, imaju kiseli efekat koji pomaže da se skinu mrlje sa zuba. Oni, takođe, spiraju bakterije koje uzrokuju loš zadah. Najbolji način konzumiranja: svježe cijeđeni sok od narandže ili limuna.

Cimet
Cimet je veoma efikasan začin koji pomaže da se riješite lošeg zadaha. Žvakanje komadića cimeta na dnevnoj bazi će vam pomoći da to ostvarite. Ako ne želite konzumirati cimet direktno, možete njime ispirati grlo: pomiješajte ga s vodom. Najbolji način konzumiranja: pomiješajte cimet sa čašom vode i kašičicom meda.

Šargarepa
Nedostatak pljuvačke uzrokuje nakupljanje naslaga u ustima koji uzrokuje loš zadah. Hrskava šargarepa vam može pomoći da proizvedete pljuvačku i rešite se naslaga. Najbolji način konzumiranja: salata od narezane šargarepe.

Jogurt
Svež jogurt smanjuje nivo vodonik-sulfida koji uzrokuje loš zadah u ustima. Osim toga, jogurt pomaže u smanjenju naslaga i bolesti desni. Najbolji način konzumiranja: pomešajte jogurt sa bobičastim voćem, medom, cimetom i orašastim plodovima.

Bobičasto voće
Bobičasto voće, kao što su: kupina, brusnica, jagoda, borovnica i malina nisu samo ukusni plodovi – ono je bogato vitaminom C koji pomaže u borbi protiv bakterija koje uzrokuju loš zadah. Najbolji način konzumiranja: dodajte sočno bobičasto voće u voćne salate.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs