LEK IZ PRIRODE

Izbacuje teške metale, snižava holesterol i jača maksimalno imunitet: Ovaj čudotvorni začin oporavlja celo telo!

Ovaj moćan začin morate dodati u svako jelo

Fitnes & Nutricija
Autor:
Izbacuje teške metale, snižava holesterol i jača maksimalno imunitet: Ovaj čudotvorni začin oporavlja celo telo!
Foto: Shutterstock

Korijander je začinska biljka koja izgledom najviše podseća na peršun, ali je ukusom puno intenzivnija. Pored prepoznatljive arome poseduje i mnogo lekovitih svojstvava.

Biljka je koja potiče iz Južne Evrope i sa Srednjeg Istoka. Visoka je između 30 i 90 cm. Naziv potiče od grčke reči koriannon, što znači stenica, a vezano je upravo za specifičan miris listova.

Možete ga koristiti u svežem obliku, kao ulje ili začin. U kojem god obliku da koristite primetićete značajno pobiljšanje. Korijander štiti organizam od bakterija, revitalizuje ga i vraća u prirodni balans i savršenu ravnotežu. Sve to zahvaljujući svom izuzetno bogatom sadržaju.

Bogat je eteričnim uljima, proteinima, vitaminom C i organskim kiselinama, a njegovo ulje sadrži oko 70 posto linalola, kao i pineol, borneol, limonen i geraniol.

Evo na koja sve oboljenja pozitivno utiče:

Korijander podstiče laktaciju što pogoduje dojiljama. Izuzetno je bogata proteinima, vitaminuma A, B1, B2, C, kao i brojnim organskim kiselinama.

Veoma je efikasna u borbi protiv gripa i prehlade. Pored toga uspešno reguliše brojne digestivne probleme, jača želudac, stimuliše apetit, eliminiše nagomilane gasove i sprečava nadimanje stomaka.

Deluje antibakterijski, pa čaj od korijandera može pomoći u slučaju tegoba s dijarejom i opstipacijom.

Osim toga, korijander deluje i kao moćan antioksidans, diuretik i purifikator koji eliminiše toksine i teške metale iz organizma. Zahvaljujući tome što sadrži gvožde, može pomoći osobama koje pate od anemije.

Pomaže i u slučaju tegoba sa reumom i artritisom, jer uspešno eliminiše višak nagomilane tečnosti i smanjuje otekline.

Kiseline koje sadrži vrlo delotvorno smanjuju nivo holesterola u krvi i sprečavaju njihovo taloženje u venama i arterijama. Samim tim preventivno deluju kod ateroskleroze i njenih komplikacija.

Žvakanjem listova korijandera eliminiše se neprijatan zadah, a aromatična svojstva čine ga pogodnim za spravljanje prirodnog dezodoransa. Takođe, korijanderov čaj može biti od velike pomoći ženama koje doje, jer podstiče proizvodnju mleka.

Korijander efikasno elimlniše većinu teških metala iz organizma, a naročito živu, olovo i aluminijum, koji narušavaju imunitet. Zbog toga se njihovim odstranjivanjem iz tela obnavlja optimalna funkcija imunološkog sistema.

Zahvaljujući stimulativnom delovanju na endokrine žlezde, korijander povećava izlučivanje insulina iz pankreasa i na taj način pomaže u pravilnoj asimilaciji i apsorpciji šećera u krvi. Ovo svojstvo je vrlo korisno za obolele od dijabetesa.

Dezinfekcijska, detoksikacijska, antiseptička, anti-gljivična i antioksidacijska svojstva korijandera idealna su za lečenje kožnih bolesti, poput ekcema, hrapave kože ili gljivičnih obolenja.

Osim toga korijander pomaže u lečenju upala i čuva jetru. Pretpostavlja se da ima antikancerogena svojstva i da je prirodni afrodizijak.

  • Ukoliko imate respiratorne probleme, najbolje bi bilo da probate čaj od korijandera. On će pomoći da se izbaci nakupljeni sekret iz pluća.

Priprema se na sledeći način:

Jednu malu čajnu kašičicu sa korijanderom pomešajte sa što sitnije iseckanim crnim lukom. Zatim sve zajedno prelijte sa šoljom proključale vode. Pustite neka odstoji najmanje deset minuta, dobro ocedite (kroz gazu), zasladite prirodnim-domaćim medom. Pijte čaj za iskašljavanje dva puta tokom dana. Najbolje je odmah kad ustanete i neposredno pre odlaska u krevet.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs