Dr Vojislav Perišić otkrio je da odrađene namirnice mogu napraviti pakao u želucu, a da ih mnogi nekontrolisano unose u organizam.
"Gasovi u crevima u 75 odsto slučajeva su posledica fermentacije hrane. Fermentiraju ugljeni hidrati koji nisu skrobni, a to su neskrobni fermentabilni ugljeni hidrati, a ako se oni nedovoljno svare, onda imamo džibru u trbuhu. To ima 16 odsto ljudi", rekao je on.
"Kafa luči kiselinu, ali ona pomaže u prevenciji drugih bolesti - recimo Alchajmera. Kofein iz kafe čuva od alkoholne ciroze, od karcinoma debelog creva i pankreasa. Ja savetujem da svako do nas pije 5 domaćih šolja kafe dnevno.

Na primer, ujutru ustanete, umijete se i operete zube, a onda popijete jednu kafu uz mali biskvit ili laki doručak, džem i hleb," savetuje gastroenterolog.
Doktor kaže da namirnice koje su loše za želudac, koje nadimaju su jabuka, kruška, šljiva, trešnja, luk, kupus, brokoli, pšenica, raž i ječam.
A namirnice koje treba da se jedu u slučaju nadimanja stomaka su: heljda, proso, meso, jaja, krompir, tikvice, rotkvice, kelj.

Previše šećera
Šećer izaziva zavisnost, može vremenom da dovede do taloženja masti i rizik od dijabetesa, pa čak i do ozbiljnih zdravstvenih rizika kao što su bolesti srca. Međutim, oni su takođe opasni za sluznicu creva.
"Ishrana bogata rafinisanim šećerima i veštačkim zaslađivačima može da poremeti ravnotežu crevnih bakterija. Štetne bakterije i kvasac razmnožavaju se zahvaljujući šećeru, što može da doprinese upali creva", ističe doktorka.
Nasuprot tome, ona preporučuje zdravije zamene kao što su med, javorov sirup ili stevija u umerenim količinama.
Rakija: Zdravlje ili opasnost?