Brze dijete koje garantuju jednostavan gubitak kilograma, sve su popularnije. Međutim, doktor Dejan Čubrilo razbija sve mitove o mršavljenju i otkriva na koji način se najlakše mršavi i na šta treba obratiti pažnju naročito nakon 30. godine.
- Nema brzih dijeta, nema brzih rešenja nego obuka kako da se hranite - kaže dr Čubrilo dodajući da posle 30. godine telo ulazi u zonu starenja i da više nije isto jer nema iste količine enzima, hormona...
- Sa godinama moramo da shvatimo da neke stvari moramo da menjamo. Jeste, poješćemo nešto što je loše za nas ili veću količinu i to je potpuno normalno ali moramo da znamo svoj put i sebe... Znamo gde je auto-put pa i ako skrenemo malo na kaldrmu mi ćemo brzo da se vratimo nazad na pravi put - objašnjava dr Čubrilo.
On dodaje i da bi bilo dobro da oko 20. godine izvadimo parametre u kakvom su nam stanju organi, pa hormoni i da onda pustimo 10 godina jer mladi u tim godinama, a to je mladost...., naravno ne razmišljaju ni o zdravlju, ni o bolestima jer je to za taj uzrast potpuno normalno. Ali da onda oko 30. godine opet uradimo analize i da vidimo gde smo, a pošto imamo rezultate stanja naših organa od pre 10 godina onda možemo da uporedimo gde smo sa tridesetak i šta treba da popravimo.
- Svi preko 30 godina mleko ne bi trebalo da piju, to je nešto što je jako teško za nas. Mlečni proizvodi mnogo su teški za varanje - dodao je on.
Već od tih godina pa nadalje vidimo da nešto više ne možemo kao nekad, a zdravlje, dodaje, nisu samo parametri nego i to koliko zračimo jer koliko smo zdravi toliko i spolja zračimo.
O ishrani: Ako nemate dovoljno enzima tu i tu, onda ne možete jesti to i to
Kad je reč o ishrani, dr Čubrilo kaže da već u tim godinama moramo da na 1. mestu promenimo koliko jedemo i kako kombinujemo hranu: šta sa čim ide i šta ja to mogu.
- Neko ne može da vari proteine, ribu, meso ali danas imate toliko dijeta poznatih žena sveta koje kažu ja jedem svaki dan ribu, meso, salate, ali ako mi nemamo enzime za to, a to se lako proverava, onda džabe... Treba sami da vidimo gde su nam slabe tačke... Da li je to želudac, pankreas, debelo crevo... Ako nemate dovoljno enzima tu i tu, onda ne možete jesti to i to - kaže dr Čubrilo dodajući da je stvar jasna.
Nadimanje, višak vode u organizmu i celulit
- Evo jednog paradoksa... Dođe mi žena u ordinaciju mršava, čak i ispod kilaže za svoju visinu, a kaže mi doktore sramota me je da vam kažem koliko celulita imam... A stvar je u tom famoznom sastavu proteina i aminokiselina u ćelijama - kaže dr Čubrilo pa pojašnjava:
- To vam je kao posuda, kao jedna flaša u koju stavite sunđer i kad imate taj sunđer, a to je u ovom slučaju protein u ćeliji, nema ko da privuče vodu u tu flašu i vi ste dehidrirani... Kad taj mišić ne može da poraste, možete da vežbate do preksutra ali ništa se neće desiti jer protein nije ušao u sistem.
- Poenta je da ono što ste pojeli, ne možete da iskoristite - recimo imate ljude koji jedu 10 jaja dnevno što je strašno... To je pogubno i u kovidu se pokazalo da su oni koji imaju veliku mišićnu masu najviše podlegli kovidu.... Ne treba vam mišić koji ima ogromnu masu nego onaj koji je snažan, jak, izdržljiv.
Umerena večera
- Popijem čašu vina i uzmem malo badema i to je to. A ako sam baš gladan uzmem nešto malo, samo da prezalogajim. Ne treba vam uveče ni riba, ni meso, bolje neki potaž ili supica što je ostala od ručka. Za doručak dovoljne su samo 4 supene kašike ovsene kaše. Ne razumem ko napravi litar šejka pa pije, pa to je ozbiljna bolest! Pojedete ujutru jaje-dva a ne 4-5, a ako ste gladni jedite malo kasnije ponovo a ne sve odjednom... Jaja sa slaninom nikako, gde ide mast sa proteinom!, zaključio je dr Čubrilo.
Zdrava jetra
- Ako imate masnu jetru, a imamo je proprilično svi, manje ili više, vi automatski imate povišen nivo insulina. To je hormon koji proizvodi pankreas da bi regulisao šećer i varenje. Ako se insulin povećava u toku dana više ili manje, on će apsolutno da pravi masti u jetri. To mu je posao. - rekao je doktor Čubrilo, te objasnio:
- Holesterol ne dobijate iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape, pljeskavice, velike porcije, vi ćete praktično napraviti poremećaj varenja i intoksikaciju od toga. Ali povišen nivo insulina će biti taj koji će u fabrici proizvodnje holesterola – jetri, gde se on pravi, da stimuliše proizvodnju holesterola. Ko ima povišen holesterol ima i povišen insulin, i obratno. Ko kontroliše insulin, kontroliše i holesterol. - tvrdi dr Čubrilo.