probajte

Najlakši recept za domaće biljno mleko: Prepuno antioksidanata, savršen napitak za dijabetičare, leči zube i kosti!

Ako imate snažan blender, indijske oraščiće možete umutiti bez potapanja u vodi, a za bolji ukus dodajte i koju urmu ili malo meda...

Nutricija 29.11.2020. - 15:58h Autor: Stil / punkufer.hr
Foto: Shutterstock

Kako bi mogli da traju nedeljama u frižideru, biljni napici od pirinča, soje ili orašastih plodova često sadrže konzervanse i druge štetne aditive. Srećom, nutritivno bogate napitak možete napraviti i kod kuće, bez puno muke ili posuđa.

 

Omiljeni biljni napitak priprema se od indijskih oraščića, koji osim što su ukusni, su i izrazito zdravi. Puni su antioksidanata, magnezijuma i bakra, a preporučuju se protiv dijabetesa, protiv kamenja u žuči, za zdravlje zuba, kostiju i očiju.

 

Za razliku od bademovog mleka, ono od oraščića nije potrebno cediti, a i svi zdravi sastojci ostaju u napitku. Navučete li se na kremasti napitak, sve što vam je potrebno je nabavite kvalitetne indijske orahe. Kad vidite da se flaša mleka prazni u frižideru, ostavite orahe da se potapaju preko noći. Sledeći dan ih procedite i isperite pa umutite sa urmama za bolji ukus.Možete dodati i prstohvat soli. Suve urme prethodno potopite da omekšaju.

Mleko od indijskih oraha u frižideru mogu trajati pet do sedam dana, a kako bi bilo što duže sveže čuvajte ga u više manjih flaša, umesto u jednoj većoj. Možete ga i zamrznuti pa odlediti prema potrebi.

 

Umesto urmi možete iskoristiti kašičicu meda, kao i dodati vanilu ili cimet za više arome. Za brzinski napitak dovoljno je dodati kakao, đumbir ili kurkumu.

 

Sastojci za biljno mleko:

 

  • 1 šalica indijskih oraha
  • 3 šolje vode
  • 3 urme bez koštica

 

Priprema:

 

1. Potopite indijski orah u vodi preko noći pa ih procedite i isperite.

2. Umutite mikserom orah u vodi s urmama pa prebacite u flašice.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...