I ZDAVO I UKUSNO

Koristan, zdrav i preukusan: Domaći liker od najzdravije bobice na svetu će vas raspametiti! (RECEPT)

Aronija se smatra jednom od najzdravijih vrsta voća na celom svetu.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Koristan, zdrav i preukusan: Domaći liker od najzdravije bobice na svetu će vas raspametiti! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ne tako davno sasvim nepoznata, a danas sveprisutna, aronija je ne samo izvor zdravlja već i vrlo ukusan bobičasti plod od koga se mogu napraviti najrazličitiji delikatesi.

Intenzivne ljubičaste boje i izgleda koji neodoljivo podseća na borovnice, bobice aronije stigle su nam sa severa Amerike i iz sibirskih zemalja. Obiluju sastojcima koji pomažu u borbi protiv infekcija, sprečavaju starenje ćelija, odličan su izvor vlakana i vitamina i nezamenjive su za poboljšanje krvne slike, pa su višestruko korisne za ljudski organizam.

Jeste li znali da je aronija i superbobica koja snižava krvni pritisak? Iako je pomalo gorkastog ukusa, svakako bismo je trebali što češće uključivati u ishranu, zbog mnošta njenih blagotvornih dejstava na naš organizam.

Bobice aronije mogu se jesti u svežem stanju, ali se i prerađuju i koriste u mnogim receptima, od sokova, pekmeza, pa sve do raznih likera.

Mi vam donosimo recept upravo za pravi domaći, mirisni liker od aronije.

Potrebni sastojci:

Priprema:

1. U šerpu stavite vino, šećer, aroniju i začine, štapić vanile prepolovite, nožem ostružite semenke, ubacite ih unutra, ubacite i štapić i stavite da se kuva. Kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta sve dok se šećer potpuno ne otopi.

2. Skinite sa vatre i pustite da se tečnost malo ohladi, zatim dodajte rum i sve izmešajte.

3. Izlijte u pripremljene sterilisane flaše (zajedno s bobicama i začinima), zatvorite i pustite da odstoji najmanje četiri nedelje. S vremena na vreme malo promućkajte sadržaj u flašama.

4. Služite dobro ohlađeno.

Uživajte!

(Stil.kurir.rs/Zadovoljna.hr)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs