pogledajte

10 VRSTA NAMIRNICA KOJE POGORŠAVAJU GORUŠICU: Izbegavajte ih u širokom luku!

Imate problema s refleksom želudačne kiseline? Izbegavajte procesiranu hranu, masne i slatke obroke, ali i namirnice s visokim postotkom kiselosti.

Fitnes & Nutricija
10 VRSTA NAMIRNICA KOJE POGORŠAVAJU GORUŠICU: Izbegavajte ih u širokom luku!
Foto: Shutterstock

Ove se namirnice najčešće smatraju okidačima žgaravice: Beli i crveni luk

Kuvanje većine obroka započinje prženjem luka elog luka koji hrani daju dubinu ukusa i lepu aromu. Ako patite od problema sa želucem izbegavajte konzumaciju luka i belog luka, a pogotovo u sirovom obliku. Citrusno voće

Citrusno voće poput limuna, grejpa, mandarina i narandža prepuno je kiselina koje će pogoršati žgaravicu. Smanjite i konzumaciju sokova koji se baziraju na tom voću. Paradajz

Paradajz je jedan od najčešćih okidača žgaravice. Izbegavajte prečestu konzumaciju ovog letnjeg voća, ali i prerađevine od njih poput soka od paradajza, koncentrata od paradajza ili kečapa.

Nana

Iako se nana smatra sastojkom koji ublažava probleme s probavom, nije učinkovita u suzbijanju žgaravice. Šta više, pogoršava je. Osetljivu želudačnu kiselinu nadražiće pepermint bombona i žvake. Pržena hrana

Ako imate problema s vraćanjem želudačne kiseline u jednjak izbegavajte prženu i masnu haranu pripremljenu u dubokom ulju – od prženih krompirića, preko šnicli od crvenog mesa do kolutića od luka. Začinjena hrana

Jaki i ljuti začini poput čili papričica i crnog ili kajenskog bibera negativno utiču na želudačnu kiselinu.

Kafa i čaj

Kofeinski napitci poput kafe i crnog čaja pogoršavaju želudačni refleks. Pijte umesto toga u umerenim količinama bezkofeinsku kafu, kao i biljne napitke od kamilice ili đumbira.

Gazirana pića

Gazirana pića su bogata šećerima i kofeinom koji negativno deluju na količine želudačne kiseline koje se vraćaju u jednjak. Alkohol

Iz istog razloga treba izbegavati i alkoholna pića, a pogotovo vino koje sadrži dosta kiselina.

Čokolada

Ako imate problema sa želudačnom kiselinom, umereno jedite čokoladu koja predstavlja trostruku pretnju za povećanje žgaravice jer sadrži šećere, kofein, ali i kakao.

Savet plus:

Vraćanje želudačne kiseline u jednjak desiće se i ako neposredno nakon obroka legnete u krevet. Šta više, preporučuje se konzumacija bilo kakve hrane barem dva sata pre spavanja. Izbegavajte i unos velikih količina hrane odjednom. Umesto toga povećajte broj obroka, ali smanjite količinu hrane koju jedete za doručak, ručak, večeru i međuobroke.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs