Probajte

SEROTONIN DIJETA SKIDA KILOGRAME I POBOLJŠAVA MENTALNO STANJE: Recite zbogom lošem raspoloženju i masnim naslagama!

Serotonin je neka vrsta hemijskog "prenosnika poruka" ili - jednom rečju - neurotransmiter koji učestvuje u brojnim procesima u telu.

Nutricija
Foto: Shuterstock

U te procese spadaju dobro varenje i dobro raspoloženje, ali i redovan san, regulisan apetit i pozitivna osećanja, piše Lepa&Srećna.

Kad u telu ima dovoljno serotonina, raspoloženi smo i spremni za druženje, a kad ga je malo, osećamo se razdražljivo i impulsivno. Tada smo skloni agresiji ili neraspoloženju i anksioznosti. Dešava se da loše spavamo iako se osećamo neprekidno umorni.

Najjednostavniji način je izlaganje svetlu. Istraživanja pokazuju da nivo serotonina pada tokom zime a viši je u leto. Ovo se poklapa sa utvrđenim sezonskim depresijama koje ugrožavaju mentalno zdravlje u kratkim, zimskim danima. Neophodno je da svakog dana provedete bar petnaestak minuta dnevno napolju, na suncu. To će podstaći i stvaranje dragocenog vitamina D.

Tokom zime, možete da koristite jako osvetljenje u kući.

Fizička aktivnost i masaža, takođe, imaju terapeutsko dejstvo na stvaranje serotonina u organizmu. Zato bi bilo idealno da – kad ste već napolju – posvetite vreme i trčanju ili vežbanju. Svaka aerobna aktivnost je dobra – plivanje, vožnja rolera ili bicikla. Konačno, nivo serotonina u telu možete da podignete i hranom. Ali, ne direktno! U namirnicama nema ovog neurotransmitera, on nastaje u našem organizmu. Za to je potreban triptofan – amino kiselina koja se u našem mozgu pretvara u serotonin. Najviše triptofana ćete naći u namirnicama sa mnogo proteina, kao što su piletina ili ćuretina ali i riba.

Da bi sa lakoćom prešao sve barijere koje prirodno brane mozak, idealno je da triptofan bude praćen ugljenim hidratima – barem 30 do 40 grama u porciji.

Triptofana ima u mleku i orašastim plodovima, pa savetujemo užinu – ovsene pahuljice prelivene mlekom i seckanim orasima. Dobri izvori triptofana su i druge vrste živinskog mesa, kao i jaja, soja i proizvodi od soje.

Od slatkiša, idealna je čokolada, a gde god možete dodajte semenke – susam, suncokret i bundevu.

Tako možete da napravite sendvič sa ćuretinom ili da uz pečeni losos poslužite integralni hleb. Uzimajte spirulinu, ova alga ima mnoge dragocene sastojke, uključujući i materijal za serotonin. Uz sve to, dodajte i probiotike koji će pomoći da triptofan lakše stigne do mozga. Da, može! Naročito ako neko rizikuje sa suplementima i to bez lekarskog nadzora. Serotoninski sindrom može da bude vrlo opasan. Osobama koje su već na nekoj terapiji ne savetuje se da je samoinicijativno zamenjuju serotoninom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...