70% vrsta raka je povezano sa životnim faktorima (onim koje mi kontrolišemo) - kao što su pothranjenost, pušenje, alkohol, nedostatak vežbanja i gojaznost.
30 % je u pitanju genetika (15% nasledni faktor i 15% neotpornost prema zagađenosti iz okruženja).
Mnogi faktori mogu doprineti raku: životni stil, stres, zdravlje creva, emocionalno stanje i toksini iz okoline, ali i svakodnevna ishrana koja je ujedno i najvažniji faktor.
Hrana može biti lek, pogotovo ako je konzumiramo u svežem obliku.
Pa, šta da jedemo da bismo bili zdravi i sprečili razvoj raka?
Izbacite šećer, meso i životinjske proizvode, a jedite voće i povrće u duginim bojama.
Jedite po malo ove hrane, ali svaki dan:
- Beli luk, crni luk, praziluk, mladi luk
- Brokoli, kupus, karfiol
- Bobice
- Pečurke
- Spanać i drugo zelje
- Orasi i semenke
- Mahunarke - sočivo, grašak, pasulj
- Paradajz
- Kurkuma
- Zeleni čaj
U jednoj velikoj studiji o kontroli slučaja, primećeno je da je rak ređi u onim zemljama u kojima postoji navika konzumiranja svežeg belog i crnog luka.
Tri obroka od kupusastog povrća nedeljno smanjuje rizik od raka prostate za 41 procenata.
Ispijanje 3 polja japanskog zelenog čaja dnevno smanjuje stopu recidiva za 57% kod pacijenata sa karcinoma dojke.
Naravno, hrana nije sve na šta morate da obratite pažnju ako želite da se ne razbolite. Vaš um mora biti u skladu sa telom. Morate da vodite aktivan život, bavite se sportom.
Vreme je da preuzmete kontrolu nad svojim životom.