RIZNICA ZDRAVLJA

Kralj među povrćem: U brokoliju ćete naći sve potrebne vitamine i minerale za zdravlje organizma!

Prava riznica vitamina i minerala. Ni ne slutite koliko je ovo povrće dobro za zdravlje

Nutricija
12:59h Autor:
Foto: Shutterstock

Brokoli je deo porodice povrća kojoj pripadaju karfiol, kupus, kelj i prokelj, piše yumama.rs.

 

Ovo povrće se može svrstati na vrh piramide ishrane, jer obiluje mnogobrojnim vitaminima i mineralima koji su neophodni za pravilan rad organizma. Još jedna prednost ovog povrća je što je dostupno tokom cele godine, pa u njenu možete uživati kad god to poželite.

 

Dr Jasminka Komnenović otkriva koje su sve prednosti ovog malog zelenog čuda: 

 

Riznica vitamina 

 

Obiluje vitaminom C, ima ga čak 2 puta više nego narandža. Ovaj vitamin sprečava pojavu katarakte, razgrađuje gvožđe, otklanja simptome prehlade i pojačava opšte stanje organizma. 

 

Takođe, sadrži vitamine B grupe, a u nešto većoj meri vitamine B3, B5 i folnu kiselinu, koja je pravi saveznik trudnicama.


Svi su odlepili za vertikalnom dijetom: Neće vas izgladneti, a evo da li je zdrava!

foto: Shutterstock

Obilje minerala

 

U brokoliju ima dosta kalijuma, koji reguliše visok krvni pritisak, a lako apsorptivna forma kalcijuma sadržana u ovom povrću, pomaže razvoj i zdravlje kostiju. Od minerala još sadrži fosfor, gvožđe i hrom.

 

Vlakna

 

Zahvaljujući vrlikoj količini vlakana, funkcija sistema za varenje je poboljšana, a takođe se smanjuje i holesterol u krvi.

 

Antioksidansi

 

Brokoli ima 3 antioksidansa koji su i više nego potrebni za zdravlje organizma. To su indol, sulforafan i beta karoten.

Indol, koji sprečava hormonski zavisne kancere (dojke i prostate). On potpomaže takozvane dobre hormone, koji se bore protiv destruktivnih.

 

Sulforafan ima slično - i preventivno, i terapijsko dejstvo. Indirektni je antioksidans, to jest potpomaže antioksidantno dejstvo sličnih materija (vitamina E, koenzima Q10), sprečava nasatnak kardiovaskularnih bolesti i stresa. 

 

Ovo povrće sadrži i dobro poznat antioksidans beta karoten, koji usporava oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima.

 


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...