Ukoliko ste na posebnom režimu ishrane i pokušavate da se oslobodite viška kilograma, važno je da znate da vreme obroka može značajno da utiče na sam proces.
Istraživanje sprovedeno u Španiji, u kojem je učestvovalo preko 1200 gojaznih osoba, pokazalo je da prekasno konzumiranje ručka, tačnije nakon 15 časova, rezultira smanjenim gubitkom kilograma.
Studija je proučavala određeni protein ključan za kretanje i sagorevanje kalorija kroz telo.
Ljudi sa specifičnom varijacijom ovoga proteina izgubili su manje kilograma kada su jeli ručak posle 15 časova u odnosu na ispitanike koji su ručak imali pre 15 časova.
Kažite zbogom borama: Otkrivamo tajnu podmlađene kože bez hiruških intervencija!
Zbog čega je to tako?
Naučnici objašnjavaju da cirkadijurni ritam upravlja osećajem gladi.
Metabolizam je individualan mehanizam, a vreme konzumiranja hrane u odnosu na cirkadijurni ritam može da utiče na gubitak težine. Cirkardijalni ritam takođe kontroliše lučenje insulina. Kada telo pregladni ovaj hormon ga luči u manjim količinama .
Ukoliko jedete u vreme kada je telo manje osetljivo na insulin, masnoće će teže prolaziti kroz telo, a samim tim će ometati proces mršavljenja. Zato je glavni savte da nikada ne dozvolite da izmđu obroka prođe više od 4 sata i da bi ručak trebao da bude kalorijski najveći obrok.
Poznato je da je špancima ručak glavni obrok, pa da tokom njega unesu najveći broj kalorija.
Da je to odlično za organizam, pokazala je jedna studija koja je dokazala da ljudi kojima je ručak glavni obrok u danu izgube više kilograma i imaju niži indeks telesne mase. Prema podacima Svetske federacije, oko 40 posto žena u SAD-u ima problema sa gojaznošću, dok je u zemljama u kojima je ručak tradicionalno obilniji, taj procenat manji, poput Španije, Nemačke i Mađarske.
Vodič za savršen izbor parfema: Kako da izaberete miris koji će vam savršeno pristajati!