naučnici tvrde

Evo koje 4 velike promene u organizmu će se dogoditi ako preskočite doručak!

Istraživanje je utvrdilo da li je preskakanje doručka korisno ili štetno za ljudski organizam

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Doručak se smatra najvažnijih obrokom jer puni organizam hranljivim materijama i vitaminima, te daje energiju za svakodnevne aktivnosti.


Ali, postoje i drugačija mišljenja! Mnogi ljudi se odriču doručka kako bi smršali. Ima li to smisla? Ili možda šteti telu?

 

Rastu zdravstveni rizici

 

Preskanje doručka povećava rizik od visokog krvnog pritiska, povišenog nivoa holesterola, kao i srčanih oboljenja, tvrde američki naučnici.


Nepotrebno opterećujete telo

 

Naučnici sa Univerziteta Hohenheim su podvrgli ispitivanju 17 odraslih osoba,  kako se menja potrošnja kalorija kada preskaču određene obroke. Tokom tri dana jeli su jednaku količinu kalorija. Prvi dan  su imali tri redovna obroka, drugi dan su preskakali doručak, a treći dan večeru. 

 

Rezultati su pokazali da se već sa promenom broja dnevnih obroka, dakle kod jednakomerne telesne aktivnosti, menja potrošnja kalorija. Osobe koje su preskočile doručak potrošile su 41 kaloriju dnevno više, a one koje su preskočile večeru, 91 kaloriju.

 

Međutim, tokom dana se analizirala krv ispitanika. Pokazalo se da se nakon ručka u telu množe upalni markeri – i to kod osoba koje su preskočile doručak. Dakle, telo je imalo očigledno više posla kako bi očuvalo zdravstvenu ravnotežu.

 

Najpoznatiji doktor na svetu, Leo Bokerija tvrdi: Doručak je zlo, dajte ga neprijatelju!

foto: Profimedia


Menja se metabolizam

 

Kod osoba koje preskoče doručak telo će potrošiti više masnoće. Možda to zvuči sjajno, ali naučnici upozoravaju da se taj fenomen pojavljuje zbog povremeno fleksibilnog, odnosno „poremećenog“ metabolizma.

 

To bi bilo dobro da metabolizam ne treba štititi od upala, te održavati nivo glukoze u ravnoteži. A to je bitno kako bi se smanjila mogućnost nastanka dijabetesa tipa 2.

 

Raste opasnost od napada gladi

 

Ko preskoči doručak, bićete u opasnosti da ceo dan nešto grickate, i  tako povećate unos kalorija.

 

Stoga, stručnjaci savetuju da ukoliko želite da izgubite kilograme, bolje prekočite večeru. 

 

 U jutarnjim satima bolje funkcioniše izmena materija i regulisanje nivoa šećera. Na taj način telo lakše preradi hranu pa tako i lakše „preradi“ težinu.

 

Najvažniji obrok u toku dana: Zašto je važno da ne preskačete doručak!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...