istraživanje

Naučnici otkrili u kojim godinama imamo najviše samopouzdanja: Nikada ne biste pogodili!

Dobra vest je što se samopouzdanje održava ili raste tokom većine našeg života i ne uništava se stresnim situacijama

Zanimljivosti
Autor:
Naučnici otkrili u kojim godinama imamo najviše samopouzdanja: Nikada ne biste pogodili!
Foto: Shutterstock

Samopouzdanje je na najvišem nivou 60-im godinama života, tvrde naučnici.

Naime, istraživači sa Univerziteta u Bernu u Švajcarskoj analizirali su preko 190 članaka o samopouzdanju koja obuhvataju istraživanja na više od 165.000 ljudi. Ustanovili su da samopouzdanje čoveka raste kroz ceo životni vek, sa blagom stagnacijom od 11 do 15 godine. Nakon 15. godine ponovo počinje da raste, a vrhunac doseže tek u zrelijim godinama.

Najviši nivo samopouzdanja zabeležen je kod ljudi u 60-im godinama gde i ostaje do početka laganog pada u 70-im i 80-im godinama.

‘’Zrelije godine za mnoge su odrasle predstavljaju izuzetno stabilne životne okolnosti u područjima života poput odnosa i karijere. Tokom srednje životne dobi većina pojedinaca ulaže dodatne napore u kreiranje svojih društvenih uloga što zapravo koristi njihovom samopouzdanju.’’, izjavio je Urlich Orth, profesor psihologije sa Univerziteta u Bernu za časopis Time.

Marina Kotevski za Stil o samoizolaciji i roditeljstvu: Ovih dana plačem od nemoći!

foto: Shutterstock

Radi se o periodu života kada pojedinci preuzimaju rukovodeće ili odgovornije pozicije na poslovima, zadovoljni su razvojem odnosa s partnerom, a zadovoljstvo pronalaze u pomaganju svojoj deci da postanu odgovorne i odrasle individue. Ali starenjem, menjaju se naše uloge pa je prirodno da to utiče i na samopouzdanje.

‘’Starost često podrazumeva gubitak društvenih uloga kao rezultat penzije, napuštanja porodičnog gnezda ili možda gubitka partnera što može negativno da utiče na samopouzdanje. Tu su i drugi faktori poput socioekonomskog statusa, opadanja kognitivnih sposobnosti ili lošijeh zdravlja’’, dodao je profesor Orth za časopis Time.

Međutim, u poodmakloj dobi ipak se radi o tek neznatnom opadanju samopouzdanja, a ono i u 90-im godinama može biti prilično visoko.

Psiholog Julija Ivanov: Podsvest je moćna stvar, evo kako svojim mislima možete izmeniti život iz korena!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs