KREIRAJTE ŽIVOT O KAKVOM STE MAŠTALI

Psiholog Julija Ivanov: Podsvest je moćna stvar, evo kako svojim mislima možete izmeniti život iz korena!

"Zakon života jeste zakon verovanja, a verovanje se najkraće može opisati kao misao nikla u ljudskom umu. Od načina na koji čovek misli, oseća i veruje zavisi stanje njegovog duha, tela i prilike u kojima živi", rekao je Džozef Marfi

Lifestyle
Autor:
Psiholog Julija Ivanov: Podsvest je moćna stvar, evo kako svojim mislima možete izmeniti život iz korena!
Foto: Shutterstock

Svi smo svesni da imamo unitrašnji um koji se obično naziva podsvest, subjektivno razmišljanje ili id.

Frojd je prvi ukazao na funkcionisanje podsvesti, povezujući je sa različitim bolestima, a Jung je definisao ovaj spirutualni deo mozga kao super svesnost koja nas direktno povezuje sa Bogom.

"Podsvesno razmišljanje radi poput kompjutera. Ono inspiriše, vodi i trajno skladišti memoriju. Naš um pamti sve što vidimo, osećamo ili iskusimo, ali prisećanje je teško. Veruje se da naša podsvest ima mogućnost skadištenja od 70 do 100 triliona slika jer naša osećanja, emocije i iskustva se u nama nalaze u obliku fotografije ili zvuka. Tako ih i naš mozak poput kompjutera čuva i obrađuje", kaže psiholog Julija Ivanov.

Naša podsvest nikada ne spava i uvek je u pokretu kontrolišući naše srce, cirkulaciju krvi, probavu, i sve one bitne funkcije u organizmu. Ona takođe zna odgovore na sve naše probleme. Podsvest uči posmatrajući, iskušavajući i rezonojući, dok naš subjektivni um najbolje funkcioniše kada su naši objektivni osećaji u stanju privremene neaktivnosti.

Misli koje se šalju od svesti do podsvesti nastaju impresijama u moždanim ćelijama koje su poput fotografije ili filma. Podsvest zatim koristi sve prikupljene informacije i crpi energiju i mudrost iz njih kako bi došla do rešenja problema.

Recimo da nekoga sa 10 godina ujede pas. Ta osoba će se celog života bojati pasa upravo zbog tog iskustva iz detinjstva. To je zato što naša podsvest pamti taj incident iako ga je naša svest možda i zaboravila. Iz tog razloga se smatra da je naša podsvest beskrajna čovekova inteligencija izvan vremena i prostora koja nam pomaže da stvormo i primamo ove misli, ideje, poslovne planove, otkrivamo, izmišljamo i koristimo svoja znanja.

"Čovek je zbir sopstvenih misli! Svako je sposoban da se oslobodi negativnih misli i predstava", rekao je u svojoj knjizi Džozef Marfi.

"Potrebno je samo da se duhovno i emocionalno sjedinite sa sopstvenim pozitivnim željama, stvaralačka sila vaše podsvesti odmah će stupiti u akciju. Nemojte oklevati, počnite odmah, sada, neka se i u vašem životu događaju čuda! Budite uporni, ne odustajte, trudite se sve dok konačno ne svane zora i sve senke zauvek nestanu!"

Podsvest sve oko nas shvata bukvalno. To znači da ako stalno razmišljamo o tome da na nekom poslu nećemo uspeti, verovatno i nećemo jer blokiramo pozitivnu energiju koja putuje do podsvesti. To će rezultirati negativnim stavom i ishodom posla te smo za sve uspehe i neuspehe u životu odgovorni samo mi.

Misao koja je prihvatljiva kao istinita će automatski biti tako i izvršena. Kada verujemo da smo zdarvi ostaćemo zdravi jer je naša podsvest ta koja održava naš imuni sistem u savršenom stanju.

"Pri obraćanju sopstvenoj podsvesti nužno je osloboditi se navike pribegavanja snazi volje. Potrebno je zamisliti, u sopstvenoj mašti predstaviti krajnji cilj, stanje oslobođenosti od problema. Intelekt će uvek pokušavati da se probije, da izbije u prvi plan i ponudi svoje rešenje. Međutim, nužno je potpuno ga isključiti i ostati pri prostoj, detinjastoj veri u čudo. Stvoriti sliku sebe oslobođenog bolesti ili problema koji vas tišti. Zamislite osećanja koja prate stanje oslobođenosti kome težite. Izbegavajte sve zaobilazne puteve! Jednostavan način je najbolji način!"

"Sreća je stanje duha, dobro upamtite to. Niko, do vas samih vam ne može kreirati to srećno mesto.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs