pokazala studija

Najbolje metode koje podstiču razvoj mozga: Evo kako roditelji razgovaraju sa najuspešnijom decom!

Nije svejedno kako roditelji komuniciraju sa decom

Vaše dete & vi
19:30h Autor:
Najbolje metode koje podstiču razvoj mozga: Evo kako roditelji razgovaraju sa najuspešnijom decom!
Foto: Shutterstock
Deca iz imućnijih domova obično postaju uspešniji u životu od dece koja dolaze iz siromašnim domova, tvrde naučnici.
Najnovija studija je pokazala da vrsta razgovora koju vode roditelji sa decom dijalog za koji su utvrdili da se razlikuje u zavisnosti od socioekonomskog položaja menja tok dečjeg obrazovanja.
Lažna nada da će imati više reči
Dugo su stručnjaci verovali kako je reč o velikoj količina reči kojima su djeca bila izložena tim diktiranim jezičkim veštinama, a kasnije i akademskim dostignućima.
Prema velikom istraživanju, vrsta jezika kojem je dete izloženo tokom prvih nekoliko godina života, kad se razvijaju kognitivne funkcije, utiču na reči koje nauče. Naučnici su saznali da se vrste razgovora koje roditelji vode s decom mogu uredno podeliti prema socioekonomskim grupama.
Istraživanje Massachusetts Institute od Technology iz 2017. godine, pokazalo je da roditelji koji manje zarađuju manje su razgovaraju s decom u odnosu na one s većim prihodima.
Tako mogu da uspore njihov jezički razvoj. Na temelju svojih otkrića, naučnici su istakli važnost razgovora sa decom, bez obzira na socioekonomski status.
Kažu da će ovi interaktivni razgovori zauzvrat učiniti više za detetove jezičke veštine i eventualni njihov kasniji uspeh u školi, nego samo nabacivanje gomile fantastičnih reči.
foto: Shutterstock

Drugi naučnici su otkrili više načina na koje učestalost i kontekst interakcije roditelja s decom utiče na njihov kognitivni i jezički razvoj.

Katelin Kurkul, profesorka razvoja dece na Merimak Colledžu, istražujući ovu temu na postdiplomskim studijama u Bostonu, analizirala je sa svojim timom kako su roditelji iz različitih socioekonomskih grupa odgovarali na pitanja svojih predškolaca i kako ta objašnjenja mogu da utiču na sposobnost njihove dece za učenje.

Zašto mehanički jezik vodi do dece s visokim postignućima

U najnovijem istraživanju, naučnici su zamolili troje petogodišnjaka iz domova niskog i srednjeg socioekonomskog stanja, zajedno sa svojim roditeljima, da se igraju s decom. Cilj je bio da se usmere na podsticanje znatiželje i negovanje veštine rešavanja problema. Spajanjem svih komada upaliće se sijalica.

Deca su, naravno, imala mnoga pitanja za roditelje o ovom neobičnom novom predmetu.

„Procenili smo odgovore roditelja na pitanja poput 'Kako funkcioniše prekidač?' koja bi trogodišnjak s pravom mogao da postavi", kaže Kurkul.

Što se tiče vrsta pitanja koja su deca postavljala, nije bilo mnogo razlike između dve socioekonomske grupe.

"Bili su vrlo slični: traženje informacija i uzročno-posledična pitanja. Razlike su se svele na način na koji su roditelji reagovali, kaže on.

Naime, imućniji roditelji koristili su ono što istraživači nazivaju mehaničkim jezikom, dok roditelji u siromašnijim kućama nisu. Mehanički jezik nudi detalje i objašnjenja, te pomaže detetu da stekne razumevanje.

Najveća greška u vaspitanju muškog deteta: Ovako stvaramo mladiće pune besa i agresije!

foto: Shutterstock

Konkretno, mehanički odgovor na pitanje "Kako radi prekidač?" mogao bi biti: "Prekidač povezuje krug. Trenutno je prekidač otvoren, a kad ga zatvoriš, prebaciš ga da okrene i zatvori krug i pokrene ga sve do kraja." Mehaničko objašnjenje jednostavno može biti "uključiš ga i isključiš." Mehanički jezik koji se koristi u prvom odgovoru - vrstu koji češće koriste bogatiji roditelji u istraživanju - deci pruža više informacija.

Bitno je da sa decom više razgovarate jer to podstiče razvoj njihovog mozga.

Upotrebom mehaničkog jezika, roditelji u imućnijim domaćinstvima su imali veću verovatnoću da ne daju kružne odgovore na pitanja svoje dece, dok su roditelji siromašnijih domaćinstava obično dali kružne odgovore.

Kružni odgovori jednostavno ponavljaju informacije iz izvornog pitanja bez dodavanja novih podataka. Na primjer, ako dete pita gde je otišao tata, kružni odgovor mogao bi biti: "Tata je izašao" - tu nema ničeg novog niti informativnog karaktera.

Međutim, ne-kružno objašnjenje bi bilo: „Tata ide u radnju da kupi namirnice kako bismo mogli da pijemo mleko i jedemo”. Ovo je mnogo informativnije za dijete i mnogo više podstiče dijalog.

Kurkul kaže da sposobnost roditelja da pruže ne-kružne odgovore i koriste mehanički jezik može da zavisi od znanja i obrazovanja roditelja.

"Ta dva faktora jako utiču na roditeljski vokabular i njihovu izloženost rečniku", kaže ona.

Zašto je rano izlaganje jeziku važno

Prošlo istraživanje pokazalo je da, bez obzira iz koje socioekonomske grupi dolaze roditelji, neki uskraćuju informacije jer pretpostavljaju da njihova deca nisu spremna za to.

"Manja je verovatnoća da će pružiti sofisticirane odgovore jer smatraju da nije važno što kažu - veruju da njihovo diete u ovom trenutku ne treba da zna ili neće razumeti", kaže Kurkul.

„Naše istraživanje pokazuje da deca uglavnom žude za visokokvalitetnim objašnjenjima, čak i ako ne moraju nužno razumeti sav sadržaj. Iako neće možda u potpunosti shvatiti ono što im kažete, verovatno će pokupiti neke delove i povezati tačkice.

Na primer, ako vas dijete pita kako funkcioniše neki sklop, a vi mu to objasnite najbolje što možete, „možda neće shvatiti čitav koncept, ali može razumeti da ako se svi komadi povežu, sijalica se uključi“, kaže Kurkul.

Najvažnije je da, bez obzira na stepen obrazovanja koji imate, koju vrstu posla ili koliko novca zarađujete, treba da budete svesni važnosti razgovora sa decom.

Kvalitet, a ne kvantitet

"Usredsredite se ne samo na ono što govorite, nego i na to kako izgovaraš to. Kad vam dete postavi pitanje, odvojite dve ili tri sekunde da u svom mozgu oblikujete objašnjenje pre nego što nešto kažete.

I nemojte reći 'jer sam ja tako rekla', jer to detetu ne pomaže da vas vidi kao verodostojnog savetnika."

Takođe, ako ne znate odgovor na pitanje, nemojte reći "ne znam", jer tako rizikujete da suzbijate radoznalost svog deteta.

5 naučno dokazanih razloga zašto je starije dete najbolje: Kad je tako, tako je!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs