Verovali ili ne

5 naučno dokazanih razloga zašto je starije dete najbolje: Kad je tako, tako je!

Uživajte u svojih pet minuta slave, najstarija deco

Porodica
Autor:
5 naučno dokazanih razloga zašto je starije dete najbolje: Kad je tako, tako je!
Foto: Shutterstock

Najstarija braća i sestre obično misle da su kraljevi i kraljice porodice. Rođeni su prvi, pa ima smisla da dobiju najviše pažnje i ljubavi, zar ne?

Najmlađa i srednja deca bi volela da ovo nije istina, ali izgleda da je nauka podržala ovaj hvalisavi stav starije dece.

Brojna istraživanja su pokazala da redosled rođenja igra važnu ulogu u razvoju dece.

Naučno je dokazano da su najstarija deca najbolja, a evo i zašto:

1. Pametniji su.

Istraživanja pokazuju da su najstarija deca obavezno inteligentnija od mlađe braće i sestara. U istraživanju sporovedenom 2007. godine, učestvovalo je 250.000 norveških mladića. Prvorođeni muškarci su imali prosek 2,5 bodova viša nego njihova mlađa braća.

Nučnici veruju da je razlika nastala kao posledica okoline, a ne genetike. Najstarija deca "podučavaju" svoju mlađu braću i sestre, što im pomaže bolje da "savladaju gradivo". Kako porodica raste, roditelji imaju sve manje vremena da se posvete svakom detetu posebnno.

"Svaki put kada dodate dete, umanjujete intelektualno okruženje svih u porodici," tvrde naučnici.

2. Odgovorniji su.

Kako dobijaju mlađu braću i sestre, starija deca su odgovornija. To ih život uči. Prema istraživanju, starija braća i sestre su uglavnom oni koji se najviše fokusiraju na porodičnu odanost i tradicionalne vrednosti. Zbog toga su poslušniji i odgovorniji.

3. Uspešniji su.

Ne samo da su bolja u školi, nego starija deca su obavezno uspešnija i u profesionalnom svetu. Prema psihologu i profesoru Benu Dateneru, prvorođeno dete je orjentisano prema dostignućima i željama da udovolji roditeljima. Istraživanja kažu da prvorođena deca imaju tedenciju da dominiraju nad svojom braćom i sestrama, zbog čega su spremni za liderske pozicije kada odrastu.

Osim toga, roditelji uvek prvorođeno dete vide kao sposobnije.

4. Rade sve po pravilima.

Dok su srednja i mlađa deca obavezno buntovnici, velika verovatnoća je da će prvorođeno dete da slepo sledi pravila.

"Prvorođeno dete je odgovornije, konkretno i konvencionalno, dok se mlađa deca moraju "razlikovati" i zbog toga su spremni na buntovničko ponašanje," kažu psiholozi.

5. Svesniji su.

Studija iz 2015. godine utvrdila je da su prvorođena deca svesnija, susretljivija i manje neurotična od svojih mlađih braće i sestara.

Australija je 2015. godine utvrdila da su ljudi koji su svesniji skloni da sutra postanu akademski građani. To je jedan od glavnih uslova za uspeh.

Uživajte u svojih pet minuta slave, najstarija braćo i sestre. Teško je raspravljati se sa naukom. Ali budite svesni jedne stvari, mama i tata svu svoju decu vole isto.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs