100 grama ove salatesadrži samo 26 kalorija, oko 3 grama ugljenih hidrata,
2 grama vlakana i 2 grama proteina.
Ovo povrćeje nalik zelenoj salati ali ima malo intenzivniji ukus, ali ne previše jak, pa se zato lako se kombinuje sa gotovo svom hranom.
Ovo povrće je jedno od najzdravijih. Krakterišu ga zeleni listovi, orašasti ukus i veliki broj sastojaka važnih za zdravlje.
Matovilac je prepun vitamina B6, što znači da reguliše metabolizami jača imuni sistem. Konzumiranje ovog povrća popravlja raspoloženje, ali i rad mozga.
Posebno se preporučuje anemičnimosobama, a zbog prisustva kalijuma i bakra dobar je saveznik i za zdravlje srca.
Bogat je, takođe, i vitaminimaC i A. Vitamin A je odličan za očuvanje vida.
Matovilac možete da jedete svež, ali i kao sastavni deo raznih jela ili smutija.
Matovilac nije zahtevna biljka. Čak i niske temperature, do -15°, neće oštetiti biljku. Nije zahtevna ni za gajenje pa je možete imati i u svojoj kući i uvek imati svež izvor vitamina na dohvat ruke.
Recept plus:
Matovilac je veoma ukusan, ali ako napravite salatui dodate:
imaćete ukusan obrok i veći izvor gvožđa za telo.
(stil.kurir.rs)
Matovilac je izvrsna biljka koju treba obavezno uvrstiti u ishranu, naročito zato što ubrzava sagorevanje masti u telu i idealan je za čišćenje organizma