zdravstvene prednosti

Smanjuju rizik od srčanih bolesti i pomažu kod mršavljenja: Jaja čine čuda za zdravlje!

Jaja su na mnogo načina dobra za naš organizam 

Nutricija
11:59h Autor:
Foto: Profimedia

Jaja su namirnica prepuna proteina, vitamina D, kalcijuma, selena, vitamina b-12 zvog čega imaju brojne zdravstvene benefite.

 

Nutricionisti često ističu da svakodnevno konzumiranje jaja čini odlične stvari za zdravlje.


Jačaju mozak

 

Reč je o namirnici koja je bogata folatima, te hrani mozak i pomaže kod boljeg pamćenja i razvijanja mišljenja. Jedno istraživanje je otkrilo da muškarci koji su konzumirali jedno jaje dnevno imaju bolje rezulate u kognitivnim testovima. Osim toga, Harvardu su došli do zaključka da jaja štite mozak od starenja.

 

Poboljšavaju vid i smanjuju rizik od srčanih  bolesti

 

Sadrže lutein, karotenoid koji je neophodan za zdravlje kože i očiju. Naime, lutein štiti od katarakte, mišićne degeneracije povezane s dobi i smanjuje rizik od srčanih oboljenja i nekih oblika raka.

 

Pomažu da telo apsorbuje kalcijum


Bogata su vitaminom D koji čuva zdravlje i izgled zuba i kostiju. Ne samo da ih jača, nego pomaže i da bolje apsorbuje kalcijum.

 

Med, limun i jaja sa ljuskom: Najmoćniji recept za imunitet i jake kosti je pronađen!

foto: Shutterstock

Štite kožu, jetru i kosu


Vitamin B je našem organizmu preko potreban i ovaj mineral održava našu kosu zdravu. ŠtitI kožu od hiperpigmentacije, angularnog stomatitisa i vitilinga. Jaja sadrže fosfolipide koji sprečavaju bolesti jestre i jačaju imuno sistema.

 

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

 

Fosfolipidi koji se naalze u jajima regulišu apsorpciju holesterola u telu, pokazala je jedna studija. Drugo istraživanje Univerziteta Istočne Finske pokazalo je da jedno jaje dnevno ne uzrokuje koronalnu bolest srca. Njihovi nalazi su pokazali da često konzumiranje jaja ne povećava rizik od dobijanja kardiovaskularnih bolesti.


Pomažu kod mršavlenja

 

Ako jedete jaje za doručak, manje hrane ćete jesti za ručak, pokazala je studija. Jaja daju osećaj sitosti odnosu na one koji doručkuju ugljeno hidrate.

 

6 sjajnih razloga da nikada više ne bacate ljuske od jaja!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...