lekovita svojstva

8 velikih prednosti jabukovog sirćeta: Smanjuje holesterol i rizik od srčanog udara!

Ova namirnica donosi mnoge koristi po naše zdravlje

Nutricija 03.05.2019. - 21:14h Autor: Stil/24 Sata.Hr
Foto: Shutterstock

Jabukovo sirće je namirnica koju skoro svako ima u kuhinji, a odličan je saveznik zdravlja i vitalnosti.

 

Međutim, njegov specifični ukus je razlog što ga ipak neki ljudi uporno izbegavaju i pored svih dobrobiti koju čini za organizam.

 

Medicinska sestra Rebeka Li je otkrila neke dobrobiti koju jabukovo sirće može da donese našem telu.

 

S vremenom ćete se navići na ukus


Neki ljudi izbegavaju jabukovo sirće zbog njegovog specifičnog ukusa, a ako ga konzumirate samo možete ošteti i jednjak.

 

Zato je preporuka da se obavezno razredi u čaši vode, i doda kašičica meda.


Ona je u početku u čašu vode dodavala kašičicu sirćeta, ali kad se priviknula na ukus, za par meseci sa kašičice pojačala dozu supenu kašiku u čaši vode. 

 

Jabukovo sirće dodala čaši vode: Oduševila se koliko je ovako izbelila zube!

foto: Shutterstock

Smanjuje apetit

 

Osim što pomaže da dugo održite sitost, odličan je i za gubljenje kilograma.

 

"Nakon jela ćete biti siti jer jabukovo sirće uzrokuje neke promene u metabolizmu",  kaže dr. Luiza Petre, kardiolog iz Njujorka.

 

Kao potvrda njenih reči su rezultati mnogih koji su isprobali dijetu s jabukovim sirćetom, a koji kažu da su puno duže bili siti od vode s limunom i sirćetom, nego nakon što bi popili samu vodu.


Može da smanji želju za slatkim

 

Za produženje osećaja sitosti zaslužna je kiselina iz srićeta. Osim toga, smanjiće vam želju za slatkišima", kaže dr. Rebeka Li.

 

Ona ističe da jabukovo sirće ima samo tri kalorije po kašiki, ali je zato prepun vitamina i minerala, poput kalcijuma i magnezijuma, a sadrži i razna vlakna.

 

Jabukovo sirće leči glavobolju u roku od 5 minuta: Evo kako!

foto: Profimedia

Ublažava bol u stomaku


Probiotici kojima obiluje su blagotvorni, a reč je o nutrijentima topljivima u vodi, koji sadrže vlakna i ostaju u probavnom traktu, stimulišući rast korisnih bakterija", kaže dr. Li.

 

Osim toga, ona  tvrdi da jabukovo sirće može da ublaži zatvor i povraćanje.


Ubija opasne bakterije


"Njegova antigljivična i antibakterijska svojstva sprečavaju rast štetnih bakterija u probavnom traktu", kaže dr. Li.

 

Smanjuje šećer u krvi


"Povećava efikasnost insulina, čak i kad konzumiramo jela sa puno ugljeno hidrata, tvrdi dr. Li i napominje kako 'ne postoje dokazi prema kojima bi sirće moglo da zameni neke lekove za dijabetes, ali je sigurno dobar kao preventiva ako ga se ubacimo  svakodnevnu ishranu.

 

Konzumiranje jabukovog sirćeta može sprečiti da se razvije bolest dijabetesa.

 

Jača srce


"Ako tražite način da smanjite holesterol i rizik od srčanog udara, pijte jabukovo sirće. Sadrži vlakna koja neutrališu loši holesterol, te smanjuju trigliceride koji uzrokuju plak na arterijama.

 

Pomaže da se iz hrane apsorbuje više hranjivih materija


Dobar je u apsorbciji kalcijuma i gvožđa iz hrane.


Jabukovo sirće u službi lepote: 10 manje poznatih primena tečnosti zlata vredne!

foto: Shutterstock

 

Poboljšava zadah

 

Zbog antibakterijskog svojstva je efikasan protiv lošeg zadaha, a možete da piti, ispirati usta tako što ćete ga pomešati sa vodom.

 

Ako ga mućkate u ustima, zbog kiseline koja uništava tanki ali najsnažniji sloj zuba koji ga prekriva i štiti,  sačekajte pola sata s pranjem zuba, piše ReadersDigest.com.

 

Nutricionista otkriva: Ako ovako koristite jabukovo sirće izgubićete 4 kilograma!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...