NE PROPUSTITE

Višak soli u ishrani dovodi do ovih 5 problema: Smanjite dnevni unos i sprečite ih na vreme!

Iako so može doprineti boljem ukusu mnogih jela, dodavanje veće količine soli može zapravo dosta naškoditi našem zdravlju! 

Nutricija 18.03.2019. - 11:09h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Dnevni unos soli koji se preporučuje je od 1,500 - 2,400 miligrama.  S obzirom na to da većina ljudi premašuje ovu količinu, to dovodi do mnogih problema: 

 

Problemi sa bubrezima 

 

Natrijum povećava rizik od stvaranja kamena u bubrezima. Veliki unos soli dovodi do zadržavanja vode jer telo pokušava da rastvori sav taj natrijum. Naš organizam je stvoren da ukloni veću količinu tečnosti time što će filtrirati krv u bubrezima i potom iz krvi odstraniti vodu.

Visok nivo natrijuma utiče na taj proces i bubrezi uklanjaju manje vode, i tako se može javiti povišen krvni pritisak. Ovo može dovesti do otkazivanja bubrega time što krv ide naviše da bi se prilagodila toj količini soli, i utiče na arterije koje idu do bubrega. 

 

Hipertenzija 

 

Slana hrana dovodi do zadržavanja i srce mora da pumpa krv jače nego što bi trebalo. Ovo dodaje više napetosti i pritiska unutrašnjim organima, i može dovesti do srčanih tegoba, šloga, demencije, kardiovaskularnih bolesti i drugih problema. 

 

Nadutost 

 

Natrijum izaziva zadržavanje vode. Visok nivo natrijuma u organizmu vodi do zadržavanja vode u raznim delovima tela: to se stručno naziva edem. Može se javiti oticanje u stopalima, nogama i rukama. Zadržavanje vode se ne dešava preko noći, a često dovodi do hroničnog osećaja nadutosti.

 

Problemi sa kognicijom

 

Višak soli je jedna od stvari koje izazivaju kognitivna oštećenja. Studija objavljena 2011. godine potvrdila je da su oni koji konzumiraju previše soli i dugo vremena provode u sedećem položaju, podložni problemima tog tipa.


Snižava holesterol, jača srce, poboljšava pamćenje: Evo zašto svaki dan treba da pojedete kašiku meda!

foto: Shutterstock

Takozvane "mentalne magle" su prvi znakovi upale, koja može biti izazvana viškom soli u organizmu. Onima koji u svojoj ishrani koriste puno soli i ne piju dovoljno vode, i dehidratacija se javlja kao jedan od faktora kognitivnih poteškoća. 

 

Osteoporoza

 

Ljudsko telo gubi kalcijum putem urina. Što više soli jedete, više kalcijuma gubite iz organizma. Nedovoljna količina kalcijuma, utiče na to da organizam uzima kalcijum iz kostiju, što dovodi do osteoporoze. 

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...