Čudo prirode

Snižava holesterol, jača srce, poboljšava pamćenje: Evo zašto svaki dan treba da pojedete kašiku meda!

Osim toga, med sadrži sastojke koji su dokazano delotvorni u snižavanju rizika od pojedinih tipova kancera, ublažiće simptome prehlade i gripa zahvaljujući antibakterijskim svojstvima

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Med je jedno od "čuda prirode", pun enzima i nutrijenata koji obezbeđuju toliko pozitivnih efekata po zdravlje, da je logično što je odvajkada jedan od najpoznatijih narodnih lekova za... skoro sve.

 

Jedna kašika meda ima 64 kalorije i 17 grama šećera (fruktoze, glukoze, maltoze i saharoze). Ali, ima i toliko vitamina i minerala, antioksidanata, da možete slobodno da ignorišete kalorije i šećer, sve dok se držite te jedne kašike u toku dana.

 

Šta možete da očekujete, ako počnete svakodnevno da uzimate malo meda:

 

Niži nivo holesterola

 

Pošto ne sadrži holesterol, a bogat je vitaminima, mineralima i drugim važnim nutrijentima, med snižava nivo lošeg holesterola.

 

Snažnije srce

 

Antioksidanti u medu su dobra prevencija nakupljanja plaka na zidovima arterija što vremenom dovodi do njihovog sužavanja, koje kao posledicu može imati glavobolje, ali i srčani i moždani udar.

 

Propolis ubija sve što smeta zdravom organizumu: Narodni recept za čak 11 bolesti!

foto: Shutterstock

Bolje pamćenje

 

Studije su pokazale da med poboljšava pamćenje, ublažava stres i obnavlja odbrambenu moć ćelija zahvaljujući antioksidantima koji neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala.

 

Zdraviji stomak

 

Snažno antiseptičko dejstvo meda je dobra prevencija problema sa varenjem. Svakodnevna konzumacija smanjuje broj loših baterija u crevima, i potpomaže zarastanje sitnih povreda sluznice, ukoliko one postoje.

 

Ten će vam biti lepši

 

Med je moćan antioksidant, pa će usporiti štetno dejstvo slobodnih radikala, samim tim i starenje, a antibakterijska svojstva će učiniti da se bubuljice ređe javljaju.

 

Osim toga, med sadrži sastojke koji su dokazano delotvorni u snižavanju rizika od pojedinih tipova kancera, ublažiće simptome prehlade i gripa zahvaljujući antibakterijskim svojstvima.

 

Ukoliko patite od nesanice, uznemireni ste i pod stresom, najbolji izbor je bagremov med, a ako imate problema sa disajnim putevima - lipov.

 

Medovik torta: Ruska medena poslastica koja će vas osvojiti na prvi zalogaj! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...