Izbegavajte ih

Nismo ni svesni šta činimo našem telu: Ove svakodnevne navike nam uništavaju zdravlje!

Važno je da budete svesni da ove navike nisu dobre, a evo i saveta kako da ih se što pre oslobodite, pre nego uništite zdravlje

Nega
21:32h Autor:
Nismo ni svesni šta činimo našem telu: Ove svakodnevne navike nam uništavaju zdravlje!
Foto: Shutterstock

Provaravate mejlove uveče

Mnogi od nas to rade, ali konstantno proveravanje poslovnih poroka kod kuće je loše za naše zdravlje.

Istraživači sa Univerziteta u Koloradu su otkrili da su oni koji često proveravaju mejlove van radnog vremena izloženiji stresu i da su lošijeg blagostanja.

Još gore, to ima uticaja i na ostale ukućane, pa su i njihovi partneri pod većim stresom.

Rešite to tako što ćete "zabraniti" sebi da proveravate mejl posle 18 časova, na primer.

Ne perete salatu

Mnogi su krivi za to što ne peru povrće ili salatu pre konzumiranja, a time izlažu sebe riziku od zaraze Ešerihijom koli ili salmonelom.

Stručnjaci upozoravaju da se ove štetne bakterije mogu zadržati na mikroskopski sitnim prevojima salata, zbog čega je važno da ih dobro i temeljno operete pre konzumiranja.

Takođe, jedna od opcija je da salatu (i drugo povrće) perete u posudi sa vodom i nekoliko kapi belog vina ili sirćeta jer je to prirodan način da ih dezinfikujete.

Jak imunitet tokom cele zime: 7 navika uz koje ćete zaboraviti na prehladu i grip!

foto: Shutterstock

Sedite prekrštenih nogu

Prekrštanje nogu je za mnoge mehanički pokret, gotovo da automatski tako sedaju. Ali, to privremeno može da poveća krvni pritisak i za deset odsto, upozoravaju stručnjaci!

Sedenje u ovom položaju stavlja i pritisak na kukove i "može da dovde do povlačenja krvi u noge kada su vene pod pritiskom, čime se povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka", ističe kardiolog dr Stiven Sinatra.

Vežbajte da sedite nogu prislonjenih jednu uz drugu ili ih eventualno ukrstite u zglobovima jer se tako ne stvara pritisak na vene.

Cedite bubuljice

Kad god ste u iskušenju da to uradite, setite se da dermatolozi upozoravaju da bi to moglo da ostavi ožiljak, a u nekim retkim slučajevima i da dovede do infekcije opasne po život.

Razlog za to je što obično ceđenje bubuljice otvara kožu, a bakterije sa prstiju mogu da stignu do krvotoka.

Dermatolog dr Džeremi Brauer upozorava da je posebno opasno ako cedite bubuljice u takozvanom "opasnom trouglu" – koža od uglova usana do korena nosa. Krvni sudovi sa ovog dela lica povezani su sa mozgom, a eventualna infekcija bi mogla da dovede do paralize, slepila ili smrti.

Ne cedite bubuljice! Ako baš ne možete da izdržite, pre toga temeljno operite lice i ruke, a zatim na prste stavite ubrus, kako biste zaštitili kožu lica.

Jedete prepečen tost

Kada se namirnice koje sadrže brašno prepeku, odnosno peku se dugo na visokim temperaturama, proizvode akrilamid. Ova supstanca izaziva rak, upozorava Svetska zdravstvena organizacija!

Da biste sve to izbegli, izbegavajte da jedete preprženu i prepečenu hranu, a hleb tostirajte dok ne dobije zlatnu ili svetlo braon nijansu, a ne dok "ne pocrni".

Prepoznajte simptome na vreme: Znakovi koji jasno ukazuju da ste pod hroničnim stresom!

foto: Shutterstock

Pijete vruću kafu ili čaj

Ljudi koji piju veoma vruću tečnost izloženi su veće riziku od raka jednjaka, sudeći prema upozorenju SZO. Smatra se da tako visoke temperature mogu da oštete ćelije kože kojima je obložen jednjak.

Dakle, nemojte da duvate u kafu ili čaj i pijete, nego sačekajte da se malo ohlade.

Sušite ruke sušačem

Studija je pokazala da sušači za ruke u javnim toaletim mogu da usisaju fekalne baterije iz vazduha i da ih onda prenesu na vaše čiste ruke.

Izbegavajte sušače, umesto toga obrišite ruke ubrusom!

Previše grubo perete zube

Jako je važno da dva puta dnevno perete zube, ali ako to radite previše grubo, rizikujete da oštetite svoje "bisere". Ne samo da jak pritisak četkice može da ošteti zubnu gleđ, zbog čega zubi postaju podložniji pojavi karijesa, već i desni mogu da se povuku. Tako koren zuba postaje izloženiji, osetljiviji i povećava se rizik od bolesti desni.

Stomatolozi kažu da je najbolje da koristite meke četkice – previše tvrde će oštetiti zube i desni, ali previše meke neće ukloniti ostatke hrane i bakterije sa zuba.

Stomatolog dr Rina Vadija savetuje da četkicu držite jačinom kao da držite olovku i da prilikom pranja zuba ruku pomerate u zglobu, a ne celu ruku.

Mali brushalter, loše držanje, čokolada: Ovo su uzroci stalnih glavobolja koji će vas iznenaditi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs