ima on svoje blagodeti

Proklijao vam je beli luk? Nemojte ga bacati!

Proklijali ili ne, beli luk je uvek dobar izbor. U obe varijante ima zdrava jedinjenja koji sadrže sumpor, poput alicina, za kog studije pokazuju da usporavaju aterosklerozu, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od nekih vrsta raka.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Proklijao vam je beli luk? Nemojte ga bacati!
Foto: Shutterstock

Većina ljudi baca beli luk u istom trenutku kada uoče svetlozelene izdanke koji niču iz čena. Tu pravite veliku grešku. Neke namirnice koje proklijaju su loše za vaše zdravlje jer oslobađaju toksine, ali to nije slučaj sa proklijalim belim lukom.

U stvari, beli luk nudi više zdravstvenih koristi tokom procesa klijanja. Korejski Institut za planiranje i evaluaciju tehnologije sponzorisao je studiju koja je kasnije objavljena u časopisu za poljoprivredu i prehrambenu hemiju.

Rezultati su pokazali da proklijali beli luk ima veću antioksidativnu snagu od "običnog" belog luka, koji je takođe vrlo svestran lek.

Proklijali beli luk je sada popularan

Istraživači su otkrili da je transformacija sadnica u zelene biljke praćena proizvodnjom jedinjenja koja štite biljku od patogena. "Biljke su veoma podložne napadima bakterija, virusa i insekata tokom nicanja. To ih dovodi do stvaranja raznih hemikalija koje se nazivaju fitoaleksini za odbranu. Većina njih je toksična za mikroorganizme i insekte, ali je korisna za ljudsko zdravlje", objasnio je istraživač Jong-Sang Kim.

Doktor Nestorović: Antibiotik ništa ne leči, uzmite beli luk, propolis i origano!

foto: Shutterstock

Slične studije su otkrile da proklijala zrna pasulja i žitarica takođe imaju obilja antioksidativna svojstva od zrna koja nisu proklijala i baš zbog toga je Kimov tim odlučio da otkrije koji je to nivo antioksidanasa u proklijalom belom luku.

Prema istraživačima, klijanje se može smatrati pouzdanom metodom za jačanje antioksidativne moći sirovog belog luka. Međutim, oni ne mogu pružiti precizne informacije o povećanoj antioksidativnoj snazi u klijanju belog luka.

Da li bi onda trebalo da bacite proklijali luk?

Ne. Sve što treba da uradite je da dodate nekoliko čena belog luka u svoj meni i da uživate u blagodatima. Beli luk je snažan anti-inflamatorni agens, i ima veliku ulogu u jačanje imuniteta. Možete da mrzite njegov ukus i miris, ali to ne menja činjenicu da optimizuje vaše kardiovaskularno zdravlje u nekoliko aspekata i sprečava 14 različitih vrsta raka.

Alicin je organsko sumporno jedinjenje koje daje belom luku antibakterijsko, antiparazitno, antifungalno i antivirusno svojstvo. Nema nuspojava i ima sposobnost da smanji rizik od razvoja karcinoma ćelija u gornjem aero-digestivnom traktu (UADT), koji uključuje vaša usta, ždrelo, grkljan i jednjak.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs