vodite računa o sebi i dok radite

Osam stvari koje treba da radite ako sedite ceo dan za kompjuterom

Većina ljudi nije ni svesna štetnih posledica koje izaziva sedenje za kompjuterskim stolom, ali ako zapratite ove savete bićete zdraviji i produktivniji

Nega 11.09.2018. - 17:30h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Iako rad za kompjuterskim stolom na prvi pogled ne deluje kao fizički naporan posao, duže vreme sedenja u istoj pozi na stolici izaziva bol u leđima, vratu,slabljenje vida i mnogo druge zdravstvene probleme. Kako biste ostali što zdraviji, i samim tim produktivniji, probajte da ispratite sledeće savete kako biste umanjili osećaj mentalne monotonije i bola u mišićima.

 

Postavite ekran kompjutera na dobru visinu

foto: Profimedia

Pravilna pozicija kompjutera u odnosu na visinu očiju jako je bitna stavka za zdravlje očiju i leđa. Ako vam je pogled previše okrenut na dole, mogu da se jave bolovi u leđima i vratu, a ako previše gledate na gore, to će verovatno dovesti do sušenja očiju. Postavite kompjuter na površinu koja je u ravni vaših očiju kako biste smanjili rizik od ovih neprijatnosti.

 

Ako skoro ceo dan sedite, morate da se hranite ovako: U suprotnom ozbiljno ugrožavate zdravlje!

 

Pijte mnogo vode

foto: Profimedia

Verovatno nije prvi put da čujete za mnoge prednosti koje donosi redovno ispijanje vode, među koje spadaju gubitak kilaže, bolji kvalitet kože i višak energije. Pored ovih prednosti, šetnja po čašu vode nateraće vas da se pomerite od stola.

 

Ustanite od stola na svakih sat vremena

foto: Thinkstock

Kako bi izbegli bol u mišićima i premor, namestite alarm koji će svakih sat vremena da vas podseti da ustanete i prošetate se po radnom mestu.

 

Izbegavajte vožnju liftom 

foto: Profimedia

Ako vam se ne sviđa ideja sa alarmom, a radite na nižim spratovima, probajte da se što manje vozite liftom do kancelarije, a što više da koristite stepenice. Svaka fizička aktivnost važna je za one koji rade ceo dan za stolom, odnosno za pravilnu cirkulaciju i pokretanje mišića.

 

Protegnite mišiće dok ste za stolom 

foto: Shutterstock

Probajte (diskretno) da protegnete i istegnete barem ručne mišiće koji su angažovani u pisanju na tastaturi i držanju miša.

 

Produžite život, popravite zdravlje: Kako da brzo i lako ostavite cigarete!

 

Povećajte font 

foto: Profimedia

Kada možete, olakšajte sebi i slobodno povećajte veličinu fonta dok kucate. Ako je font premali, počećete da čkiljite, a to je najveći razlog koji izaziva zamor očiju i glavobolje. 

 

Trepćite!

foto: Profimedia

Iako deluje kao nepotreban savet - svi trepćemo nevezano da li sedimo za stolom ili ne - ispostavilo se da treba da se podsećamo na redovnije treptanje, ako sedimo duže vreme za kompjuterom. Naime, aktivno gledanje u ekran smanjuje broj treptaja na trećinu regularnog (neredovno treptanje je još razlog suvoće očiju).

 

(Stil.kurir.rs)

 

Odmorite oči

foto: Shutterstock

Nakon završetka posla, probajte da odolite iskušenju i odmorite oči od tehnologije. Celodnevno gledanje u ekran slabi vid, i može da dovede do sindroma poznatog kao Sindrom kompjuterskog vida, termin koji podrazumeva sve probleme sa očima koje može da izazove neprekidno gledanje u ekran.

 

Feng Šui poredak na radnom mestu: Bez posuda sa vodom, kompjuter postavite na zapad!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...