5 PROIZVODA KOJI SU NEOPHODNI ZA ŽENE IZNAD 40 GODINA: Usporite starenje kože i pojavu dubokih bora

Ako ste prešli 40. godinu, vreme je da ove proizvode uvedete u negu kože lica.

Nega
Autor:
5 PROIZVODA KOJI SU NEOPHODNI ZA ŽENE IZNAD 40 GODINA: Usporite starenje kože i pojavu dubokih bora
5 proizvoda koji su neophodni za žene iznad 40, Foto: Shutterstock

Nije tajna da se proces starenja kože razlikuje od osobe do osobe. Dok kod nekih ljudi bore nastaju već u kasnim dvadesetim, drugi ostaju mladoliki do pedesete.

Starenje kože je životna činjenica, i dok genetika i način života mogu da odgode njegove učinke, ono će nas neizbežno sustići u jednom trenutku. A većini nas to se obično događa u četrdesetima.

Važno je da sa nekog lica počnete na vreme
Važno je da sa nekog lica počnete na vreme foto: Profimedia

"Osim ako se niste borili s određenim stanjem kože poput akni ili psorijaze, tokom dvadesetih i tridesetih godina vaša koža je verovatno bila vrlo dobro, živela je od sopstvene elastičnosti i hidratacije", objašnjava stručnjakinja za negu kože Džejn Skrivner.

Dakle, što se tačno događa kada uđemo u "famozne" četrdesete?

"Vreme je da svojoj koži počnete da dajete sve ono što gubi tokom procesa starenja. Četrdesete su vreme za postavljanje temelja pre menopauze, za stvarno poboljšanje i održavanje stanja vaše kože, inače ćete morati puno toga da nadoknadite u svojim 50-ima", kaže Džejn.

Pojedini proizvodi su neophodni
Pojedini proizvodi su neophodni foto: Profimedia

U nastavku saznajte kojih 5 sastojaka treba da koristiti u četrdesetima.

1. Visoka koncentracija retinola

Pretpostavljamo da ste do svojih četrdesetih godina već koristili serum hijaluronske kiseline koji popunjava bore i hidrira lice, a potom i dragoceni vitamin C za obranu lica od štetnih agresora iz okoline. Međutim, vrlo je moguće da do ove tačke niste baš želeli da eksperimentišete s retinolom - zato je sada vreme da počnete. Iako je vaša koža pre možda bila osjetljiva na retinol, u četrdesetima ćete moći da vidite drastično poboljšanje kože od ovog sastojka.

"Zbog promena na vašoj koži, vaša nega bi trebala da se usmeri na stimulaciju i obnovu ćelija kože, regeneraciju i obnovu. Definitivno mislim da je važno povećati količinu topikalnih vitamina koje nanosite na kožu, posebno vitamina A (retinol) za povećanje ćelijske obnove", objašnjava Skrivner.

Retinol je obavezan u nezi zrele kože
Retinol je obavezan u nezi zrele kože foto: Shuterstock

2. SPF

Voleli bismo da mislimo da svaka osoba nanosi SPF na lice svaki dan tokom celog života, ali znamo da je to optimistično. Ključ produženja učinaka starenja kože zasigurno je zaštita od sunčevih zraka.

Međutim, kada dođemo u četrdesete, to postaje važnije nego ikada. SPF u make-up proizvodima nije dovoljan, potrebno je uvesti kremu ili gel s jakim zaštitnim faktorom.

Žaštitini faktor za lice je neophodan
Žaštitini faktor za lice je neophodan foto: Shuterstock

3. Resveratrol

Iako ste verovatno čuli sve o dobrobitima retinola, vitamina C i možda čak niacinamida za kožu, resveratrol je sastojak koji je strpljivo čekao svoj trenutak. Slično vitaminu C, resveratrol je snažan antioksidans koji pomaže u obrani od oštećenja uzrokovanih agresorima starenja kao što su UV zraci i zagađenje.

Međutim, za razliku od vitamina C, resveratrol je izuzetno umirujući, pomaže i kod crvenila i iritacija. "Ulaskom u četrdesete, koža može da postane suva zbog smanjene sposobnosti proizvodnje prirodne hijaluronske kiseline. Vredi usvojiti specifične sastojke koji takođe ciljaju na one aspekte starenja kože, poput resveratrola", savetuje dermatolog.

Serumi su nezaobilazni
Serumi su nezaobilazni foto: Shutterstock

4. LED maska

Postoji velika verovatnoća da ste videli mnoge slavne osobe i influenserke kako noce LED svetlosne maske na svojim Instagram stranicama. I neki slavni poput Viktorije Bekam i Krisi Tajgen kunu se u LED terapiju koja pomaže u borbi protiv znakova starenja.

Ipak, s obzirom na to da su maske prilično skupe, vredi znati čemu tačno služe i zašto su dobra investicija. Džejn otkriva: "Ako ste u potrazi za novim visokotehnološkim tretmanom koji biste uključili u svoju rutinu sada kada imate više od 40 godina, preporučila bih LED maske. Terapija crvenim svetlom fantastična je za stimulaciju kolagena i elastina, što je upravo ono što vaša koža treba u četrdesetima!"

5. Kiseline

Shvatamo, posezanje za kiselinama dok vaša koža postaje starija i suvlja čini se gotovo kontraintuitivnim, zar ne? Međutim, stručnjaci objašnjavaju da je zapravo, kako prirodna količina ćelija kože počinje da se smanjuje, korišćenje kiseline u četrdesetima je važnija nego ikada pre.

"Alfa-hidroksi i beta-hidroksi kiseline izvrsne su za uključivanje u vašu rutinu nege kože u obliku dnevnog tečnog pilinga za uklanjanje mrtvih ćelija kože i pdsticanje stvaranja novih", kaže Skrivner.

Svakih nekoliko dana nanesite kiseline na kožu uveče nakon čišćenja - samo pazite da ne preskočite zaštitni faktor!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs