SAVET STRUČNJAKA

POZNATA DOKTORKA OTKRIVA KAKO NAJEFIKASNIJE ZAŠTITITI KOŽU OD SUNCA: 1 potez je ključan za sprečavanje PRERANOG STARENJA

Dr Ioanna Batsialou, kspert iz oblasti estetske medicine podvlači važnost brige o koži i spolja i iznutra!

Lepi & Zdravi
16:04h Autor:
POZNATA DOKTORKA OTKRIVA KAKO NAJEFIKASNIJE ZAŠTITITI KOŽU OD SUNCA: 1 potez je ključan za sprečavanje PRERANOG STARENJA
Kako najefikasnije da sačuvamo kožu od sunca?, Foto: Shuterstock

Bliži nam se leto i visoke temperature, te je veoma važno da se posvetimo našoj koži na pravi način, kako bismo je zaštitili od štetnih UV zračenja. Upravo je prof. dr Ioanna Batsialou, lider u oblasti hijaluronskih filera, estetske i regenrativne medicine, istakla ključne korake za negu i odbranu najvećeg organa od sunca tokom najtoplijih dana u godini.

Naime, često izlaganje UV zracima u letnjem periodu isušuju kožu i utiču na njeno ubrzano starenje. Pored kontrolisanog direktnog izlaganja suncu, redovnog korišćenja krema sa visokim faktorom zaštite i nošenja lagane zaštitne odeće postoji još nekoliko stvari koje možete učiniti za svoj najveći i njasloženiji organ na telu.

Dr Ioanna
foto: Privatna Arhiva

- Koža je najdirektnije izložena spoljašnjim faktorima i njoj treba posebna i kontinuirana briga i nega. U njoj su naše emocije i naša unutrašnja stanja. Ako imamo emotivne probleme i stresove, ekcemi i psorijaza će se brzo pojaviti, a akne su znak postojanja bakterija u želucu. Hormonski disbalansi se ispoljavaju kroz fleke i depigmentaciju kože. I zimi i leti se zbog sunca moraju koristiti adekvatne kreme sa visokim stepenom zaštite. Kožu je važno negovati, hidrirati, masirati i brinuti o njoj - rekla je za "Kurir" dr Ioanna Batsialou.

Doktorka koja je veoma cenjena u Srbiji zbog svog uspešnog dugogodišnjeg rada i postignutih rezultata naglašava da je važna nega kože kako spolja, tako i iznuta.

- Koža mora biti zdrava, jaka i moćna, a to postižemo hidriranjem i unošenjem dovoljno tečnosti. Mora se piti kolagen koji je sastavni deo naše kože. Nakon 25. godine života, kolagen u ljudskom organizmu propada 2% na godišnjem nivou. Kolagen igra važnu ulogu u nezi kostiju, kože, noktiju i zglobova, te iz tog razloga mora da se unosi - kaže doktorka.

Lice, Nega, Kupanje, Ogledalo, Nega lica
foto: Shutterstock

I dodaje da je koža pušača mnogo zahtevnija za negu.

- Tamnija je, sa proširenim porama i najčešće dehidrirana. Takvi su i organi i zbog toga za njih uvek posebno preporučujem pravu negu. Moja preporuka pred leto svakako nije preterano izlaganje suncu, jer kod osoba koje to čine, koža deluje starije i smežurana je, a takvo je stanje i u organizmu - smatra dr Batsialou.

Posebno objašnjava da je priprema važan korak u održavanju zdrave i lepe kože tokom leta. Ističe da vrućine, sunčevi zraci i znoj mogu uzrokovati oštećenja kao što su: opekotine, akne i dehidracija. Izbor faktora zaštite zavisi od stepena pigmentacije i osetljivosti, kao i od tipa kože. Takođe, zavisi od godišnjeg doba i od nivoa i trajanja izloženosti suncu vašeg tela.

- Pred odlazak na more, važno je pripremiti našu kožu. Potrebna je adekvatna nega, upotreba krema i seruma. Kao doktor koji se bavi estetskom i regenerativnom medicinom, uvek preporučujem da se koža skenira i od lekara potraži savet o tretmanima i procesu nege i očuvanja kože. Ono što je neizostavno tokom leta, jesu kreme sa zaštitnim faktorom, za negu lica, ali i celog tela.

Lice, Žena, Krema, Bore
foto: Profimedia / Anatolijs Jascuks / Panthermedia /

Osvrnula se i na sve češću pojavu takozvanih fleka posle sunšanja kod ljudi. Dr Ioanna Batsialou podvlači da dermatolog mora da utvrdi zašto je došlo do depigmentacije kože, da li su one nastale zbog izlaganja suncu ili su hormonske, odnosno da li postoji neki drugi zdravstveni razlog. U skladu sa tim, određuje se terapija koja se sastoji od raznih hemijskih pilinga i lasera. Nakon tih intervencija, postoji mogućnost korišćenja tretmana sa matičnim ćelijama, PRP-a, raznih bustera za hidrataciju kao i za belenje kože, adekvatnih krema koje doktor prepisuje i daje uputstvo o načinu korišćenja.

- Preko leta stavljate šešir na glavu, koristite naočare i prekrivate osetljivi deo kože. Pacijent mora da shvati da deo tela gde je koža depigmentirana i ima fleke privlači još više sunca. Ponekad je potrebna total sun block terapija i kreme sa najvišim zaštitnim faktorom. Nekad se dešava da se fleke uklone, ali se nakon izvresnog vremena ponovo pojave ukoliko se radi o nekoj hormonskoj promeni - savetuje profesorka.

Celulit
foto: Manuele Mangiarotti / ipa-agency / PA Images / Profimedia

A svim dama je za kraj preporučila efikasne tretmane koji mogu da im budu odlični saveznici u borbi protiv celulita.

- U zavisnosti od toga da li osoba ima celulit, preporučujem svakako svima koji su u mogućnosti da sebi priušte mezoterapiju, kao i anticelulit masaže. Što se tiče lica, kada su u pitanju tretmani, preporučujem dermapen, mezoterapiju, hemijske ili prirodne pilinge, biološke terapije i masaže koje imaju za cilj da nahrane, hidriraju i koži daju svežinu, vedrinu i sjaj. Ipak u susret letnjim mesecima, veliki je broj onih koji se odlučuju i na tretmane topljenje masnih naslaga, različine relaks, i svakako sam mišljenja da i oni samo mogu da pomognu svakodnevnoj nezi našeg lica i tela zaključila je dr Batsialou.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs