DEVOJKE MASOVNO KORISTE PIVO U SRBIJI DA BI ISPROBALE VRLO OPASAN TREND: Doktori upozoravaju na kobne posledice

Dermatolozi dele vrlo jasan stav - pivo nikako nije dobro za kožu, niti pomaže da brže pocrnimo.

Lepi & Zdravi
22:59h Autor:
DEVOJKE MASOVNO KORISTE PIVO U SRBIJI DA BI ISPROBALE VRLO OPASAN TREND: Doktori upozoravaju na kobne posledice
Da li pivo pomaže da brže pocrnimo?, Foto: Shutterstock

Društvene mreže, a posebno "TikTok" postale su izbor vrlo opasnih trendova, a svedocimo da su neki tinejdžeri zbog pojedinih izazova i izgubili živote! Međutim, sada su preže preplavljenje snimcima na kojima se devojke polivaju pivom, jer smatraju da ovo piće pomaže da što brže dobiju preplanuli ten! Sa druge strane, dermatolozi su frapirani ovom pojavom i mole sve da tako nešto nikako ne rade!

Ističu da oni koji svoju kožu natapaju ovim alkoholom - izlažu je jakim UV zracima. Da stvar bude još opasnija, one se hvale dobrom bojom kože, a nisu ni svesne, kažu lekari, kakve posledice takva aktivnost može imati po njihovo zdravlje.

Osim što će biti lepljive i neprijatno mirisati, ovakav način sunčanja može izazvati toplotni udar, alergije, ali i opasne opekotine i rak kože.

Sunčanje
foto: Shutterstock

Posledica polivanja pivom:

  • alergije
  • crvenilo kože
  • opekotine
  • starenje kože
  • melanom
  • toplotni udar

Na ovaj bizaran trend ukazala jedna mama, koja je bila šokirana kada je videla ćerkine drugarice kako se polivaju pivom i sunčaju.

- S obzirom na to da traje raspust, obećala sam svojoj ćerki i njenim drugaricama da ću ih voditi na reku na kupanje jer je zaista ovih dana u Beogradu pretoplo. Kada smo stigle na plažu, rekla sam im da se pre ulaska u vodu obavezno namažu jer je sunce jako, na šta su mi sve odgovorile da imaju bolju zaštitu. Izvadile su nekoliko konzervi piva i počele da se polivaju. Naravno, u isto vreme su se i snimale i slikale. U trenutku sam ostala bez reči, šokirana. Kada sam podviknula i pitala ih odakle im ta suluda ideja, objasnile su mi da su to videle na internetu i da će tako dobiti prelepu boju koja duže ostaje. Bila sam zgrožena. Odmah sam ih sklonila u hlad i objasnila koliko je to opasno. Napomenula sam im da se pivom preliva meso dok se peče u rerni da bi bi bilo rumeno i hrskavo - otkrila Gordana za "Informer".

Leto, Plaža, Društvo, Pivo, Provod
foto: Shutterstock

Dermatolog Jovan Lalošević kaže za "Informer" da bilo kakvo neadekvatno izlaganje suncu vodi do brojnih posledica koje i te kako mogu ugroziti zdravlje, pogotovo zdravlje tako mladih devojčica.

- Alkohol nije nešto što se iz narodne medicine koristi za sunčanje. Svi ti sastojci piva mogu dovesti do toga da izgorite ili možda preplanete, ali ni to nije dobro, jer to jasno govori da ste primili UV zračenje, za koje znamo koliko je opasno. Ukoliko se pomoću piva sunčate na duže staze, može doći i do alergijskih reakcija, ali i slabljenja vezivnog tkiva i ubrzanog starenja kože. A sve to vodi, nažalost, do raka kože - upozorava dr Lalošević i napominje:

- Zato je važno da se prilikom sunčanja koriste kreme sa visokim faktorom i da se na sunce ne izlazi u periodu od 10 do 17 sati!

Sunce, Sunčanje
foto: Shutterstock

Sa njim je saglasna i kozmetolog Dragana Višnjić.

- Danas je tamniji ten postao statusni simbol, bez obzira na to što stručnjaci upozoravaju da je zračenje sunca štetno i da u krajnjem slučaju izaziva rak kože. Polivanje pivom jedna je od neproverenih metoda sunčanja. Pivo ima mnoge hemijske elemente koji se nalaze i u koži i učestvuju u biohemijskim prirodnim procesima u njoj. To su gvožđe, bakar, magnezijum, silicijum i kompleks vitamina B. Zato se ne preporučuje prilikom izlaganja suncu, jer prečestim i prekomernim polivanjem ovim pićem može se isušiti koža i tako ona brže stari - naglašava Višnjićeva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs