za jak imunitet

Virusi će bežati od vas kao đavo od krsta: Nutricionista savetuje kako da sasečete bolest u korenu!

Sa dolaskom hladnijeg vremena prehlade su učestalije, a kreće i sezona virusa, te je veoma bitno da ojačate imunitet raznorvrsnom ishranom

Medicina
Autor:
Virusi će bežati od vas kao đavo od krsta: Nutricionista savetuje kako da sasečete bolest u korenu!
Foto: Profimedia

Raznovrsna ishrana bogata vitaminima i mineralima neophodna je u sezoni prehlade i virusa kako bismo ojačali imunitet i preduhitrili prehlade i viruse, koji se javljaju sa hladnijim danima.

To znači, među ostalim, da prednost treba dati voću i povrću koje je bogato vitaminom C i K, te gvožđem, kao i namirnicama koje sadrže cink, karoten i grupu vitamina B.

"Kombinacija tih vitamina i minerala delovaće preventivno, ali i ojačati telo za slučaj da vas ipak uhvate prehlada ili grip i pomoći u ublažavanju simptoma i skratiti period bolesti ako vas gripa ipak uhvati, ističe nutricionistkinja Vesna Bosanac.

Kad je reč o vitaminu C, često bitni su limun i narandža, ali ne treba zaboraviti ni grejpfrut, koji obiluje flavonoidima, moćnim antioksidansima koji jačaju imunitet.

Zbog visokog udela C vitamina, za prevenciju i lečenje prehlade posebno se preporučuje i kiseli kupus.

Brzinski kiseli kupus iz tegle: Za 5 dana je gotov i savršen! (RECEPT)

foto: Shutterstock

"U procesu kiseljenja kupusa deluju bakterije mlečno kiselog vrenja, za koje je poznato da koče razmnožavanje loših mikroorganizama i čuvaju ravnotežu crevne mikroflore", ističe nutricionistkinja i dodaje:

" I zeleno lisnato povrće, kao što su spanać, kelj, brokoli bogato je karotenima, folatom (vitaminom B grupe), vitaminom C i vitaminom K, koji zajedno jačaju imunitet.

Kako i manjak gvožđa može negativno uticati na imunitet, korisno je obogatiti ishranu mahunarkama, posebno boranijom", ističe ona.

"U vreme prehlada i virusa treba voditi računa i o tome da osigurate dovoljan unos vitamina B, pa se preporučuje povremeni unos iznutrica (jetra), kao i jaja, celovitih žitarica, zelenog lisnatog povrća, te graška i orašastih plodova, posebno oraha.

"Orašasti plodovi preporučuju se i zbog visokog udela cinka, koji je vrlo važan za podizanje imuniteta", ističe nutricionistica Bosanac.

Semenke bundeve su odlična zamena za kupovne grickalice, jer su bogate cinkom, koji značajno smanjuje rizik od virusnih infekcija, poput prehlade i gripa. I pileća supa skuvana s puno povrća ima snažno lekovito delovanje upravo zbog toga jer sadrži visok udeo cinka", kaže nutricionistkinja.

Lekovite moći sirupa: Uzmite po kašiku 2 puta dnevno i bol u grlu nestaje kao rukom odnesen! (RECEPT)

foto: Profimedia

Jedna od namirnica koja tokom hladnijeg vremena svakodnevno treba da vam bude na meniju je i beli luk, za koji su brojne studije pokazale da značajno podiže nivo aktivnih gena koji podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca, čiji je zadatak upravo jačanje imuniteta i zaštita organizma od zaraznih bolesti.

Ali, imajte na umu da ga je najbolje koristiti sirovog, jer se kuvanjem gube aktivna svojstva alicina, aktivnog sastojka koji je najzaslužniji za njegovo lekovito delovanje, dodaje.

Pijte puno tečnosti

Preporučuju se sveže isceđeni sokovi od limuna, narandže ili grejpa, te čajevi. Pijte više tečnosti, pogotovo ako imate temperaturu, jer telo znojenjem gubi tečnost.

Prehlada nestaje za tili čas: Ova 3 sastojka provereno leče upaljeno grlo! (RECEPT)

foto: Profimedia

Izbacite slatkiše i kupovne sokove

Izbegavajte prevelike količine šećera iz industrijski prerađene hrane i sokova, jer višak šećera narušava imunološki sistem, te podstiče razmnožavanje virusa i bakterija.

Jedite više obroka dnevno kako ne biste opteretili probavni sistem. Jedite tople kuvane obroke i sirove salate koje sadrže visok udeo vitamina i minerala.

Odmarajte se nekoliko dana

Kod prehlade i gripa ne postoje lekovi koji mogu ubrzati izlečenje, osim lekova za snižavanje temperature, nego ih treba preležati kako biste sprečili komplikacije.

U slučaju prehlade najčešće je dovoljno od tri do pet dana, dok grip može potrajati i do dve nedelje.

Naučnici tvrde: Kada vas hvata prehlada, uradite ovo i pobedićete je!

foto: Profimedia

Ako imate dugo temperaturu...

Ako temperatura potraje predugo ili ako se javi ponovno nakon što su se simptomi počeli povlačiti, javite se lekaru, jer je to znak upale pluća. Idite kod doktora i ako vas muči kašalj koji traje duže od tri nedelje.

Ruski doktor upozorava: Zbog ovih grešaka roditelja decu hvata prehlada i virus!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs