pokazalo istraživanje

Naučnici otkrili: Evo koliko godina treba srcu da se oporavi kada ostavite cigarete!

Samo 20 minuta nakon što čovek prestane da puši, brzina otkucaja srca i krvni pritisak se spuštaju na normalan nivo

Medicina
17:36h Autor:
Naučnici otkrili: Evo koliko godina treba srcu da se oporavi kada ostavite cigarete!
Foto: Profimedia

Bivši pušači će morati da sačekaju 15 godina da im se smanji rizik od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

Nakon analize podataka 8.700 ljudi starosnog doba od 50 godina, istraživači na Vanderbiltu otkrili su da je bivšim pušačima potrebno više od deset godina kako bi se uklonilo negativno delovanje nikotina i ostalih hemikalija iz duvana u njihovim telima.

"Nažalost, ovo je dobra vest. Srce i krvni sudovi najbrže mogu da se oporave od oštećenja pušenja", objašnjava autorka istraživanja Meredith Duncan, polaznik programa doktorata na Univerzitetu Vanderbilt. Pluća su potpuno druga priča.

Ne košta ništa, a pomaže: Uz pomoć ove 2 jednostavne vežbe mnogi su ostavili pušenje!

foto: Profimedia

Bolest srca je najčešći ubica u svim zemljama sveta, uključujući Ameriku i Veliku Britaniju. I dok iz dana u dan ima sve više obolelih od srčanih bolesti (zbog gojaznosti, stresa, nedostatka vežbanja i slabe ishrane) broj srca dostupnih za transplantaciju je isti.

Srećom, jedan od najvećih faktora rizika - pušenje - više nije tako "moderno" kao nekad, tačnije otkad su objavljeni "The Cigarette Papers" početkom devedesetih iz kojih se saznalo koliko cigarete zapravo štete ljudskom zdravlju.

"Nakon objava informacija o uticaju pušenja na zdravlje, stalno se povećava broj bivših pušača, ali ne i znanje o zdravstvenim rizicima koji prate prestanak pušenja", izjavila je Duncan.

Dancan i njen tim su želeli da istraže koliko je vremena trebalo da se prestanak pušenja odrazi na zdravstveno stanje bivšeg pušača.

"Bilo je nedostatka informacija o tome što se dugoročno događa s ljudima na temelju procena iz strogo prikupljenih podataka", rekla je Duncan za DailyMail.

Pušenje pred decom: Evo šta se dešava u telu mališana i kakve su posledice!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs