simptomi vam sve govore

Obratite pažnju: Visok nivo estrogena može da bude krivac za gojaznost!

Višak ovog "ženskog" hormona nažalost nosi sa sobom mnoge opasnosti

Medicina
18:14h Autor:
Obratite pažnju: Visok nivo estrogena može da bude krivac za gojaznost!
Foto: Shutterstcok

Visok nivo estrogena ne znači da ste "ženstvenija" žena, već nažalost podrazumeva mogući povećani rizik visokog krvnog pritiska, cističnih jajnika, endometrioze, depresije, PMS-a i raka dojke, jajnika i bešike.

Jedan od načina putem kojih možete da primetite da je nivo estrogena visok je ako žena (i ponekad muškarci) zadržavaju višak kilaže na kukovima i srednjem delu abdomena.

Estrogen se ne luči kako treba: Simptomi, posledice i kako da regulišete glavni ženski hormon!

foto: Profimedia

Eksperti preporučuju da u slučaju povećanog nivoa estrogena, prestanete da pijete sojino mleko, bilo samo ili u kombinaciji sa kafom i žitaricama, naročito ako ga konzumirate svaki dan. Soja kao sastojak povezana je sa povećanim nivoom estrogena.

Izgleda da određene hemikalije u hrani povećavaju estrogen, dok neke studije pokazuju da organsko veće i povrće, naročito karfiol i brokoli mogu da pomognu u regulisanju nivoa ovog hormona.

foto: Shutterstock

Loše vesti su da je odricanje od alkohola ključ u snižavanju nivoa estrogena, jer jetra metabolizuje hormone, dok alkohol koji utiče na jetru, i samim tim može da utiče na proces.

Stručnjaci upozoravaju da je proces snižavanja estrogena, i gubljenja kilaže izazvane disbalansom, dugotrajan proces. Jedna od strana u kojima se promena brže primećuje jeste smanjenje bolova izazvanih menstrualnim ciklusom i PMS-om.

Salo na stomaku pravi kortizol, na zadnjici estrogen: Kako da zaustavite hormonsko gojenje!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs