Obratite pažnju

Dva glavna saveta lekara: Kako da sprečite nastanak kamena u bubregu!

Prema istraživanju, rizik za kamen u bubregu imaju više žene u odnosu na muškarce, uglavnom između 18 i 39 godina

Medicina
19:50h Autor:
Dva glavna saveta lekara: Kako da sprečite nastanak kamena u bubregu!
Foto: Shutterstock

Broj pacijenata koji pate zbog kamena u bubregu godinama se povećava, a dve besplatne stvari mogu da vas spasu od ovog bolnog stanja, piše Lepa & srećna.

Kamen u telu predstavljaju kristali stvoreni od određenih jedinjena u krvi, a nastaju u bubrezima i dolaze do urinarnog sistema. Prema istraživanju, rizik za kamen u bubregu imaju više žene u odnosu na muškarce, uglavnom između 18 i 39 godina. Nakon što se kamen formira, odlazi u urinarni sistem i u zavisnosti od veličine može da se izbaci mokrenjem. Ali, veliki kamen može da blokira urinarni sistem i tada izaziva jake bolove.

Vaši bubrezi ne rade dobro: 5 prvih znakova oštećenja!

foto: Shutterstock

Istraživanja pokazuju da kamen u bubregu lako može da se spreči promenom načina ishrane. Dva glavna saveta lekara jesu da redovno pijete vodu i u odgovarajućoj količini smanjite unos soli. Treba da ograničite hranu koja sadrži oksalate, kao što su žitarice, praziluk, cvekla, celer, čokolada i proizvodi od soje.

Napitak protiv upale bubrega

Sastojci:

200 g lišća breze

50 g sitnice

150 g svile od kukuruza

100 g lišća borovnice

150 g vranilovke

150 g lišća koprive

200 g lišća medveđeg grožđa

Priprema: Supenu kašiku mešavine prelijte sa dva decilitra hladne vode. Poklopite, zagrejte do ključanja, ostavite da odstoji jedan sat i procedite. Tri puta dnevno pijte po dva decilitra nezaslađenog čaja posle jela.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs