Ne ignorišite ih

Vaši bubrezi ne rade dobro: 5 prvih znakova oštećenja!

Jedan od standardnih simptoma su i promene na koži, poput osipa, svraba i suvoće
Medicina 17.10.2016. - 18:51h Autor: megagiga.info
Foto: Profimedia

Bubrezi su vitalni organi koji obavljaju veoma važne funkcije u telu. Ali, znate li šta će se dogoditi vašem telu ako bubrezi ne filtriraju toksine i otpadne materije iz krvi?

 

Sledećih pet simptoma su najraniji znakovi oštećenja bubrega:

 

Bol u donjem delu leđa
Ovo se smatra jednim od najčešćih simptoma bolesti bubrega. Može se pojaviti samo na jednoj strani. Obično je prisutan kad osoba spava samo na jednoj strani, a to je strana bolesnog bubrega. Gravitacija, takođ, ima svoj udeo u tome. Gotovo uvek, u roku od nekoliko dana, bol postaje bilateralna, odnosno prebacuje se na drugu stranu.

 

Bol se može pojaviti u jutarnjim satima ili nakon buđenja tokom noći. Može se pojaviti na jednoj ili obe strane donjeg dela leđa, a možete osetiti i poteškoće u mokrenju. Ovo je najstariji znak oštećenja bubrega i ako se dijagonstikuje na vreme, može se uspešno lečiti.

Osip, suvoća, svrab

 

Ovo je takođe standardni simptom da nešto nije u redu sa bubrezima. Ako vas koža često svrbi bez nekog očiglednog razloga, postoji velika šansa da su vaši bubrezi oštećeni.

 

Svaki dan popijte čaj od peršuna: Leči 10 bolesti, a još ćete i smršati! (RECEPT)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Promene u mokraćnoj funkciji
Bubrezi su takođe odgovorni za izlučivanje mokraće, zbog čega se vaši mokraćni obrasci mogu menjati kada su u nedostatku. Ova promena može da uključuje:

 

- Penušava mokraća
- Noćno mokrenje
- Krv u urinu
- Osećaj pritiska ili poteškoća sa mokrenjem
- Češće ili obilnije mokrenje nego inače, bleda mokraća
- Ređe ili mokrenje u manjoj količini nego inače, taman urin

 

Budite svesni da su početne promene u mokraćnoj funkciji samo blagi znakovi problema sa bubrezima, dok je promena boje urina znak težeg stanja.

 

Otoci na različitim delovima tela

 

Kao što smo već spomenuli, bubrezi su odgovorni za izbacivanje toksina i viška tečnosti iz tela. Njihovo oštećenje direktno utiče na dodatno nakupljanje tečnosti, koje se ogleda u oticanju lica, ruku, nogu, zglobova, stopala. To pokazuje da je oštećenje bubrega mnogo teže i da treba reagovati odmah.

 

Ide vam se u wc, odlažete koliko god možete: Najgora posledica vreba!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Umor i slabost
Hormon eritropoetin, koji proizvode bubrezi, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koje imaju ulogu u prenošenju kiseonika u ćelije. Oštećenje bubrega smanjuje izlučivanje ovog hormona, što dovodi do smanjivanja broja crvenih krvnih zrnaca, a time i do anemije.

 

Uzroci oštećenja bubrega
Teški metal kadmijum, pronađen u životnoj okolini usled sagorevanja nafte i ugljena, kao i spaljivanje komunalnog otpada, jedan je od glavnih uzroka bolesti bubrega. Fosfatna đubriva koja zagađuju naše snabdevanje hranom su drugi izvor kadmijuma. Osim toga, pušači direktno uvlače kadmijum u svoja pluća, pa imaju dvostruko veću količinu kadmijuma u sebi u odnosu na nepušače.

 

Kako poboljšati funkciju bubrega?

 

- Funkcija bubrega efektno može biti poboljšana kroz ishranu i bolji način života.

 

- Prva stvar koju možete da učinite jeste da ne pušite i izbegavate okolinu i proizvode sa visokim sadržajem kadmijuma.

 

- Redovno vežbanje, hidratacija, upotreba nezaslađenog soka od brusnica na dnevnoj bazi, može značajno da poboljša zdravlje bubrega.

 

- Poslednje, ali ne i manje važno, tu je i podrška iz prirode, u vidu kukuruzne svile, smrekinih bobica, lišća uve, korena čička...

 

Seljački napitak, spas kod svake bolesti: Šta sve leči obična surutka!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...