Dar iz prirode

Špargla leči bubrege, bešiku, urinarne infekcije: Snažan prirodni diuretik pomaže svima!

Riznica vlakana, folne kiseline, vitamina C, E i B6

Medicina
Autor:
Špargla leči bubrege, bešiku, urinarne infekcije: Snažan prirodni diuretik pomaže svima!
Foto: Shutterstock

Špargla je višegodišnja biljka koja spada u povrće i koja se, osim što se koristi u ishrani, koristi i za poboljšanje brojnih zdravstvenih problema.

Odličan je izvor vlakana, folne kiseline, vitamina C, E i B6, a sadrži i natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i cink.

Između ostalog se upotrebljava za olakšavanje bolova u zglobovima, rešavanje hormonalnog disbalansa kod žena, zatvora, pročišćavanje krvi, povećanja plodnosti, protiv crevnih parazita, protiv reume. U isto vreme, neki je nanose i direktno na kožu za čišćenje lica i rešavanje problema sa aknama.

Dva izuzetno bitna svojstva ove biljke jesu i to što pomažu kod lečenja infekcija urinarnog trakta i drugih stanja koja izazivaju bol i oticanje u urinarnom traktu, kao i za sprečavanje stvaranja peska i kamenja u bubrezima.

Mnogi pacijenti koji imaju problema sa bubrezima, imaju simptome visokog krvnog pritiska i oticanja, zbog samog oštećenja bubrega. Na šparglu se često gleda kao na prirodan diuretik, koji može da pomogne pri smanjenju oticanja i spuštanju visokog krvnog pritiska. Osim toga, ona ima i svojstvo umirivanja čitavog urinarnog sistema, što potom sprečava dalje oštećenje bubrega, zbog njihove povezanosti.

Sve bolesti počinju od otrova u crevima: Prvi simptomi da vam je telo puno toksina!

foto: Shutterstock

Kada su bubrezi oštećeni, biće im teže da funkcionišu zbog čega će se toksini dodatno nagomilati u krvi, što će dovesti to još ozbiljnijih simptoma i problema. Špargla će pomoći tako što će očistiti bešiku i bubrege i sve toksine kroz mokraću izvesti u spoljnu sredinu.

Biljna kombinacija špargle i celera, nazvana asparagus-p, pomaže u smanjenju zapaljenja urinarnog trakta, naročito u burezima, što je zaključak istraživanja objavljenog u časopisu Fitoterapijska istraživanja u martu 2008. godine. U ovom istraživanju, asparagus-p je smanjio zapaljenje bubrega i poboljšao njihovu funkciju. Autori navode da asparagus-p deluje tako što smanjuje aktivnost slobodnih radikala, koji su uključeni u zapaljenje i oštećenje ćelija.

Međutim, treba skrenuti pažnju na to da bi špargla trebalo da se izbegava kada su bubrezi hronično upaljeni, kao što je u slučaju nefritisa. U tom slučaju ne bi trebalo da se jede u većim količinama.

Najbolji način da jedete šparglu jeste kao salatu uz obrok, jer ćete na taj način imati najviše koristi i izvući sve hranljive sastojke ove blagotvorne biljke.

Pored toga, možete je skuvati i od nje napraviti pire i držati ga u zatvorenoj posudi u frižideru. Naravno, nemojte ga držati duže od četiri do pet dana, kako špargla ne bi izgubila svoja osnovna svojstva.

Namirnica koja sedim vlasima vraća boju: Toliko moćna da se i rak drži podalje od vas!

foto: Profimedia

Svakoga dana možete uzimati četiri supene kašike dva puta dnevno, za terapeutsko delovanje. Ukoliko vam je ukus prejak, možete ga ublažiti tako što ćete dodati malo vode da biste ga ublažili.

Ono što je bitno istaći jeste i da šparglu možete da jedete u gotovo neograničenim količinama zbog njene niske kalorijske vrednosti. 100 grama špargle sadrži samo 20 kalorija, od čega čak 93 odsto otpada na vodu, a ostalo ide na ugljene hidrate (3,88 grama), proteine (2,2 grama) i masti (0,12 grama).

Previše špargle?

Špragla je izuzetno zdrava biljka i ukoliko je jedete previše, nećete imati nikakve nuspojave. Međutim, neki ljudi imaju malo problema sa nadimanjem i gasovima, nakon što je jedu. Takođe, miris urina može biti nešto jači nego obično.

Ovo samo dokazuje to da je špargla moćan diuretik i da će previše unosa ove biljke iščistiti toksine i eliminisati ih iz organizma putem mokraće.

Uzroci smanjene potrebe za mokrenjem: I ne slutite koliko je ovo stanje opasno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs