Cveta u avgustu i septembru

Biljka koja reguliše sve probleme probave: Najmoćniji prirodni diuretik!

Važi za antičku hranu bogova
Lepi & Zdravi
19:50h Autor:
Biljka koja reguliše sve probleme probave: Najmoćniji prirodni diuretik!
Foto: Profimedia

Da li ste nekada čuli za biljku motar?

Motar (Crithmum maritimum) je polugrmovita biljka koja raste na primorskom kamenjaru. Poznat je i po imenima obalni petrovac, obalac, petrovac, primorski petrovac, primorski oblaci i matar.

Štitasti cvetovi sa zelenkastožutim cvetićima razvijaju se u avgustu i septembru. Najčešće raste u neposrednoj blizini mora, gde obilno raste iz stena i u pesku.

Raširena je po celom obalnom pojasu Evrope, pa i u hladnijim krajevima. Pomorci su listove motara u prošlosti nosili namočene u sirće na svoje plovidbe kao sredstvo protiv skorbuta. Jedu se sočni i mesnati listovi, slanog ukusa, koji su bogati vitaminom C i karotenom. Koriste se u salatama, kao začin ili se kisele kao krastavci.

Zbog sadržaja eteričnog ulja, motar je biljka snažnog mirisa koji nekima nije drag, pa je poželjno pre kiseljenja ili druge pripreme da ostavite cvetove nekoliko dana da malo uvenu, kako bi deo eteričnih ulja izvetrio.

U antičkim mitovima, motar je hrana bogova, a u narodnoj medicini koristi se kao diuretik i za ublažavanje probavnih tegoba. Odličan je za čišćenje organizma, a olakšava i mršavljenje.

Život je suviše kratak da bismo ga trošili na dijete: Ovo je pravi ključ za gubitak kilograma!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U pripremi jela preporučuje se najpre da kratko prokuvate motar u vodi koju ne treba soliti, jer je već sama biljka slana. Tako pripremljen motar odličan je sa kuvanim krompirom ili kao salata, s malo maslinovog ulja, sirćeta i belog luka. Sveže lišće motara može se dodati i zelenoj salati.

Motar je izvrstan prilog uz ribu i plodove mora, a fino se kombinuje i sa jajima i sirom. Od motara se može napraviti omlet, rižoto, varivo, sos... Može da posluži i kao fil za složence i pite savijače, a dodaje se i u picu i hleb.

Tradicionalno se kiseli u mešavini vode i sirćeta. Ukiseljeni motar dodaje se u salate s plodovima mora, a dobro se slaže i s ribom, pečenim ili kuvanim mesom, krompirom i različitim drugim povrćem. Sveže ubrani motar možete da sačuvate tako što ćete ga izblanširati i zamrznuti.

Iskoristite sezonu mora i letovanja, i pripremite zalihe ove moćne biljke!

Šta sve leči jedna glavica crvenog luka: Štitna žlezda, creva i bubrezi rade kao sat!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs