Odlična za zdravlje

Od sada češće jedite kinou: Top 3 razloga!

Jedna od retkih biljnih namirnica koja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina

Fitnes & Nutricija
Autor:
Od sada češće jedite kinou: Top 3 razloga!
Foto: Thinkstock

Kinoa je jedna od najpopularnijih zdravih namirnica u svetu. Ukusna je, svako može da je doda svojoj ishrani, i izuzetno je hranljiva.

Upravo zato vam donosimo tri razloga zbog kojih bi trebalo što češće da jedete kinou:

1. Bezglutenska namirnica Razlog zašto baš svi mogu ovu namirnicu da uvrste u ishranu jeste to što kinoa ne sadrži gluten. Upravo zbog toga odličan je izbor za osobe s alergijom na gluten i celijakijom, ili pak za osobe koje jednostavno žele da smanje unos hrane koja obiluje glutenom.

2. Bogata proteinima i esencijalnim aminokiselinama Kinoa je jedna od retkih biljnih namirnica koja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. One grade proteine, a namirnica koja sadrži svih devet aminokiselina u dovoljnim količinama smatra se potpunim proteinom. Stoga je kinoa i više nego odličan izvor proteina.

3. Visok udeo antioksidansa i minerala Slobodni radikali koji štete našem organizmu mogu biti krivci i za prerano starenje kože i uzročnici upalnih procesa na koži, a antioksidansi su upravo ti koji ih neutrališu. Takođe, kinoa je bogata mineralima kao što su magnezijum, kalijum, cink i gvožđe.

Pročitajte još:

Voćka koja može da spreči moždani udar kod žena: Preporuka naučnika!

Top 5 jesenjih namirnica: Podižu imunitet, čuvaju zdravlje od glave do pete!

Rakija medovača podiže imunitet: Jednostavan recept za najlekovitiji liker!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs