Kinoa je jedna od najpopularnijih zdravih namirnica u svetu. Ukusna je, svako može da je doda svojoj ishrani, i izuzetno je hranljiva.
Upravo zato vam donosimo tri razloga zbog kojih bi trebalo što češće da jedete kinou:
1. Bezglutenska namirnica Razlog zašto baš svi mogu ovu namirnicu da uvrste u ishranu jeste to što kinoa ne sadrži gluten. Upravo zbog toga odličan je izbor za osobe s alergijom na gluten i celijakijom, ili pak za osobe koje jednostavno žele da smanje unos hrane koja obiluje glutenom.
2. Bogata proteinima i esencijalnim aminokiselinama Kinoa je jedna od retkih biljnih namirnica koja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. One grade proteine, a namirnica koja sadrži svih devet aminokiselina u dovoljnim količinama smatra se potpunim proteinom. Stoga je kinoa i više nego odličan izvor proteina.
3. Visok udeo antioksidansa i minerala Slobodni radikali koji štete našem organizmu mogu biti krivci i za prerano starenje kože i uzročnici upalnih procesa na koži, a antioksidansi su upravo ti koji ih neutrališu. Takođe, kinoa je bogata mineralima kao što su magnezijum, kalijum, cink i gvožđe.
Pročitajte još:
Voćka koja može da spreči moždani udar kod žena: Preporuka naučnika!
Top 5 jesenjih namirnica: Podižu imunitet, čuvaju zdravlje od glave do pete!
Rakija medovača podiže imunitet: Jednostavan recept za najlekovitiji liker!