Intimno zdravlje

4 najčešća uzroka gljivičnih infekcija i upala: Na ovo žene posebno moraju da obrate pažnju!

Kandida u matericu verovatno dospeva iz debelog creva, ali ne izaziva uvek upalu

Medicina
Autor:
4 najčešća uzroka gljivičnih infekcija i upala: Na ovo žene posebno moraju da obrate pažnju!
Foto: Profimedia

Gljivična upala jedan je od najčešćih ginekoloških problema. Žene se neretko žale na konstantno vraćanje upale, a nije im jasno zbog čega se to događa. Manje je poznato da i svakodnevne navike mogu pogodovati razvoju gljivične upale.

Prisutnost gljivice u ljudskom organizmu fiziološka je i normalna. Naime, rod Candida deo je fiziološke flore materice u do 50 % žena koje nemaju nikakve simptome. Postoji više vrsta Candide, ali daleko je najčešća Candida albicans koja se viđa u 80 do 90 odsto upala materice (vaginitisa) i upala vulve (vulvitisa), kaže ginekolog dr sc. Jasenka Grujić.

Kandida u matericu verovatno dospeva iz debelog creva, ali ne izaziva uvek upalu. Da kandida ne bi izazvala bolest, tj. simptome, potrebno je da okolina u materici bude neoštećena, odnosno da materica obiluje fiziološkim "dobrim" bakterijama kakav je laktobacil koji osigurava dovoljnu kiselost materice.

Daleko najčešći, dominantni simptom upale - vulvovaginalne kandidijaze jeste svrab. Javlja se i nelagoda ili čak i bol pri polnom odnosu i mokrenju. Sekret je belo-grudvast, poput sira, ali može biti i prozirno vodenast. Ako postoji neprijatan miris, verovatnije se radi o bakterijskoj ili mešanoj infekciji.

Vulva je crvena, može biti otečena i žena oseća žarenje i nelagodu, ističe dr Grujić.

Anti kandida dijeta: Odbranite telo od ove opasne infekcije na prirodan način!

foto: Shutterstock

Ne postoje jedinstvene mere koje bi mogle da pruže zaštitu od ove neprijatne i česte bolesti. Ali, ako želite da smanjite rizik nastanka upale uzrokovane gljivicom, izbegavajte sledeće četiri svakodnevne navike:

1. Konzumiranje velikih količina hrane ili pića koja sadrže kvasac ili šećer

Čini se gotovo preočigledno da bi bilo istinito, ali nije mit: kada konzumirate hranu koja sadrži šećer i kvasac, ove materije dospevaju u krvotok, a potom u matericu (vaginu). Gljivica se hrani šećerom i skrobom. Pivo i vino sadrže kvasac i šećer, pa preterano konzumiranje alkohola može pogodovati nastanku gljivične upale.

Ako ste skloni gljivičnim upalama, budite umereni u konzumiranju slatkiša i hrane poput buđavog sira, pečurki i bilo koje fermentisane hrane.

2. Prečesto uzimanje antibiotika

Antibiotici mogu ubiti bakterije koje uzrokuju bolest ali mogu uništiti i dobru bakteriju (Lactobacillus ili Bacillus vaginalis -Doederleinov bacil) koja održava kiselost materice, tj. pH materice niskim. Kada nema dovoljno laktobacila, materica nije dovoljno kisela, pa se povećava mogućnost za nastanak gljivične upale.

Vagina i neprijatan miris: Zbog čega nastaje i kako ga se rešiti?

foto: Profimedia

3. Uzimanje određenih vrsta kontracepcije

Gljivičnu upalu viđamo češće kod korisnica hormonalne kontracepcije, ali i kod trudnica. U tom slučaju prepisuje se kontracepcija s manjom dozom estrogena i probiotici.

4. Nošenje preuske i mokre odeće

Da bi gljivica uzrokovala upalu, okolina mora da bude topla, vlažna i nedovoljno kisela. Kada je vagina stisnuta ("ne diše"), veća je mogućnost da se stvore takvi uslovi.

Sintetička i druga uska odeća koja nadražuje i mehanički, može povećati šansu za nastanak gljivične upale. Nakon vežbanja i plivanja savetuje se da obučete suvu i čistu odeću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs