KAD JE UGLEDAO NA TV-U, NJENA LEPOTA GA ZADIVILA, PODIGAO JE SVE NA NOGE DA SAZNA KO JE: Razveo se, pa je filmski zaveo

Ljubavni život Stenlija Kjubrika pokazuje da svako od nas oseti kada sretne onu pravu osobu, a tada i nemoguće postaje moguće

Ljubav
12:46h Autor:
KAD JE UGLEDAO NA TV-U, NJENA LEPOTA GA ZADIVILA, PODIGAO JE SVE NA NOGE DA SAZNA KO JE: Razveo se, pa je filmski zaveo
Stenli Kjubrik, Foto: Film Stills / Profimedia

Stenli Kjubrik je jedan od najcenjenijih filmskih reditelja u istoriji kinematografije. Proslavio se po svom jedinstvenom stilu, vizionarskom pristupu i dubokoj analizi ljudske prirode kroz filmsko platno.

Karijeru je započeo kao fotograf i dokumentarista, ali je ubrzo prešao na režiju igranih filmova. Prvi veliki uspeh postigao je filmom "Lolita" (1962), adaptacijom istoimenog romana Vladimira Nabokova. Međutim, prava slava došla je sa ostvarenje "Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb" (1964), crnom komedijom koja je postala klasik.

Stenli Kjubrik
foto: Profimedia

Ipak, Kjubrik će najviše biti upamćen po remek-delima kao što su "2001: Space Odyssey" (1968), naučno-fantastični film koji je promenio žanr, "A Clockwork Orange" (1971), kontroverzna adaptacija romana Entonija Burgesa, i "The Shining" (1980), horor film koji je ostavio dubok trag u filmskoj industriji.

Jedna od karakteristika Kjubrikovog rada je bila njegova opsesivna pažnja prema detaljima i perfekcionizam. Svaki kadar, svaka scena i svaki element filma bili su pažljivo osmišljeni i izvedeni.

Iako je bio poznat kao izuzetno tajnovit i introvertiran čovek koji je izbegavao javnost koliko je to moguće, njegov rad ostavio je neizbrisiv pečat na svetsku kinematografiju.

Stenli Kjubrik
foto: Shutterstock

Sa druge strane, i njegov privatan život bio je veoma zanimljiv, a o Stenlijevoj ljubavnoj priča mnoge i danas ostavlja bez daha.

U vreme kada je još bio mladi i perspektivni fotograf, Kjubrik se sa samo 19 godina oženio prvi put. Zaprosio je svoju devojku iz srednje škole Tobu Mec, karikaturistkinju, s kojom je u braku proveo tri godine. Potom je od 1952. bio oženjen austrijskom plesačicom i kostimografkinjom Rut Sobotkom, s kojom je ostao u braku do 1957.

Međutim, ni ta ljubav nije potrajala, tek kada se preselio u Minhen pronašao je ženu svoj života. Naime, boravio je 1957. godine u Zapadnoj Nemačkoj zbog produkcije "Puteva slave", kada je na ekranu ugledao mladu glumicu Kristijane Harlan. Iako nije znao ništa o njoj, očarala ga je lepotom. Potegao je sve svoje veze kako bi je pronašao i odmah joj je ponudio ulogu u filmu koji je tada radio.

– On me je angažovao – ispričala je pre nekoliko godina glumica, prisećajući se njihovog prvog susreta. – Sedeo je za stolom u svojoj kancelariji u Gajzelgaštajgu, u Minhenu, a ja sam bila impresionirana.

Iako su simpatije bile obostrane, nije mogla ni da zamisli da će upravo on biti njen budući suprug.

– Činjenica je da se sve dogodilo vrlo brzo. Mislim da ako vam se to dogodi, ako se desi oboma, imate neverovatnu sreću – rekla je za PBS SoCal.

Već naredne godine, pre nego što je snimanje filma uopšte završeno, venčali su se. Kristijane je već imala ćerku Katarinu iz prethodnog braka, a par je potom dobio ćerke Anju i Vivijan.

U početku su živeli u Americi, a onda su svoj mir pronašli na velelepnom imanju u Engleskoj.

Njihovu ljubav prekinula je iznenadna smrt reditelja. Kjubrik je preminuo 7. marta 1999. godine u svom domu u Engleskoj, ali njegovi filmovi i dalje žive kao inspiracija i izazov za buduće generacije filmskih stvaralaca.

Nakon što nas je režiser napustio, slavna Nemica trudi se da sačuva njegovo nasleđe i često prisustvuje događajima u njegovu slavu. U međuvremenu je postala uspešna u slikarstvu, te drži i časove crtanja u Hertfordširu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs