Važna je zdrava telesna težina

Protiv raka materice: Pola sata vežbanja dnevno

Samo 38 minuta vežbanja smanjuje rizik od ove opake bolesti za 50 odsto, ali nažalost, samo polovina žena redovno trenira
Medicina
12:10h Autor:
Protiv raka materice: Pola sata vežbanja dnevno
Foto: Shutterstock

Aktivan životni stil u kombinaciji sa zdravom telesnom težinom najbolja je prevencija nastanka opasnog raka materice, tvrde naučnici iz svetskog Centra za istraživanje raka.

Oni su otkrili da već 38 minuta vežbanja dnevno smanjuje rizik od karcinoma materice za 50 odsto. Problem je u tome što tek 56 odsto žena vežba pola sata na dan, a samo 39 posto njih ima zdravu telesnu težinu, čime značajno povećavaju svoj rizik od te bolesti.

Naučnici veruju da postoji snažna veza između količine telesne masti i nastanka raka, jer salo ometa probavni i imunološki sastav.

"Iako je uzrok raka materice najčešće endometrijski, promene u životnom stilu mogu sprečiti veliki broj slučajeva ovog karcinoma, koji je najčešći kod žena starijih od 60 godina", rekla je dr Eliza Bandera iz Rutgers Instituta za istraživanje raka.

Studija je takođe pokazala vezu između kafe i manjeg rizika raka materice, ali u premaloj meri da bi se kafa mogla proglasiti načinom prevencije raka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs