Obratite pažnju

7 navika koje uništavaju stopala: Vežbanje bez obuće i izbegavanje čarapa ne donosi ništa dobro!

Ukoliko volite da nosite zatvorenu obuću na bosu nogu učekujte gljivične infekcije vrlo uskoro, dok će svakodnevno nošenje cipela sa visokom potpeticom verovatno dovesti do potrebe za ortopedom
Medicina
14:08h Autor:
7 navika koje uništavaju stopala: Vežbanje bez obuće i izbegavanje čarapa ne donosi ništa dobro!
Foto: Ilustracija: Shutterstok

Ljudi često stiču određene navike koje se čine potpuno bezazlenim, čak šta više, komfornim. Ali, te navike su veoma često loše po zdravlje, a da i ne znamo zašto.

Na primer, veliki broj osoba jedva čeka da se dočepa japanki preko leta, jer nema lepšeg osećaja od bosih stopala po velikoj vrućini. Ali, slaba potpora koju njihov đon pruža veoma loše utiče na zdravlje stopala i može da vodi do deformiteta i bolova.

Šta stopala govore o vašem zdravlju, saznajte OVDE.

Evo 7 navika koje verovatno smatrate bezazlenim, a zapravo uništavaju stopala bez mogućnosti popravljanja štete!

1. Volite da trčite i vežbate bosi

Trend bosonogog trčanja ili u patikama sa minimalnom petom i potporom mogao bi da našteti osobama kojima je ona potrebna, jer vežbaju ceo život u sportskoj obući, koja je anatomski prilagođena tim naporima.

U stopalima se krije 38 različitih mišića, koji čine otprilike četvrtinu svih mišića u ljudskom telu. Ako ih ne trenirate redovno i na pravilan način, neka vas ne iznenade bolovi u ovom delu tela. Odgovarajuća obuća vrlo je važna i ako patite od spuštenih stopala.

Zašto je dobro za vas da idete na trčanje noću, saznajte OVDE.

2. Izbegavate nošenje čarapa

Ako ste ljubitelj nošenja zatvorene obuće na golo stopalo, velika je verovatnoća da ćete imati problema s gljivičnim oboljenjima. Gljivice obožavaju vlažna i tamna mesta poput jesenjih gležnjača i čizmica. Uz to, rado se zadržavaju na takvim mestima, pa ako preferirate stopalo bez čarapa, izlažete se neprestanoj opasnosti od zaraze.

Izbegavajte pomenute opasnosti i stalno nosite čarape – po mogućstvu one od prirodnih materijala!

Čarape nisu samo za stopala! Za šta su još poslužile, saznajte OVDE.

3. Obožavate štikle

Povremeno nošenje visokih potpetica neće naškoditi zdravlju vaših stopala – ali, ako ih nosite ceo dan i svaki dan, pripremite se za ozbiljne probleme. Najveći broj problema odnosiće se na prste koji su stalno izloženi pritisku vaše težine, pa neretko zahtevaju i pomoć ortopedskih hirurga.

8 saveta za hodanje u štiklama bez bolova, pročitajte OVDE.

4. Zaboravljate na redovnu zamenu patika za trčanje

Mislite da udoban i iznošen par patika zlata vredi? Razmislite malo bolje. Nakon nekog vremena, đonovi na patikama se izližu, model se širi i gubi svoju funkciju odgovarajuće stabilizacije zglobova pod pritiskom vežbe i tela.

Patike bi trebalo da zamenite novim parom nakon četiri do šest meseci, u zavisnosti od kvaliteta modela i intenziteta i učestalosti vežbanja.

5. Nestrpljivi ste

Jeste li osoba koja želi da postigne mnogo toga u kratkom roku? Ako se prihvatite zahtevnog sporta poput trčanja, ta karakteristika bi mogla da vam oteža život, odnosno izazove povrede zglobova i stopala.

Najbolje je potražiti pomoć stručnjaka pre nego što se upustite u bilo kakav tip intenzivnog vežbanja ili treniranja, kako biste saznali sve zdravstvene zamke.

6. Ne skidate japanke

Japanke su opasan komad obuće. Da, dobro ste pročitali – opasan. Na plaži ih rado nosimo jer omogućavaju brzo obuvanje i izuvanje, ali često nošenje moglo bi da izazove značajne povrede stopala i prstiju.

S obzirom na to da ne pružaju nikakvu potporu vašim zglobovima, a stopala sputavaju sa tek malo plastike ili kože, izlažu vas realnoj opasnosti od klizanja i padanja!

Kako da napravite šik sandale o starih japanki i marame, pogledajte OVDE.

7. Stalno nosite baletanke

Ni preterano nošenje baletanki nije dobro za vaše noge, naročito ako patite od ravnih tabana. Ravan đon bez anatomskog uloška ne pruža potporu koja je stopalu potrebna, pa nošenje ovakve obuće dovodi do bola u petama i središnjem mekanom delu sa donje strane stopala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs