Veliki napredak

Naučnici pronašli način da zaustave autoimune bolesti: Novi tretman u lečenju multiple skleroze!

Rezultati studije su veoma obežćavajući, jer su stručnjaci otkrili kako telo napada samo sebe zabunom i kako da onemoguće rad takvih ćelija
Medicina
00:58h
Naučnici pronašli način da zaustave autoimune bolesti: Novi tretman u lečenju multiple skleroze!
Foto: Thinkstock

Naučnici veruju da su uspeli da otkriju kako da "isključe" autoimune bolesti i nadaju se da će novi tretman u lečenju multiple skleroze biti uspešan.

Stručnjaci sa Univerziteta Bristol kažu da bi novo otkriće moglo da poboljša život milionima ljudi širom sveta, jer je studija otkrila kako se ćelije imunog sistema pretvaraju iz zaštitnika u napadača i kako se mogu zaustaviti u trenutku kada zabunom počnu da napadaju zdravo tkivo u telu.

Zdravstvena stanja koja bi se mogla tretirati su multipla skleroza, dijabetes tipa 1, Grejvova bolest i sistemski lupus.

A kojih 5 stvari treba da radite kako ne biste oboleli od Alchajmera, saznajte OVDE.

"Ova saznanja sadrže vrlo važne zaključke koji su bitni za mnoge pacijente koji pate od autoimunih bolesti koje se jako teško leče" - dodaje Vrajt.

Tokom studije, naučnici su uspeli da selektivno odrede ćelije koje izazivaju autoimuna oboljenja, tako što su oslabili njihovu agresiju koju su vršile na tkiva u telu, pretvarajući ih u ćelije koje su sposobne da štite protiv bolesti.

Gojazne osobe imaju duplo veći rizik da obole od multiple skleroze! Detalje saznajte OVDE.

Ova vrsta promene prvo je primenjena na alergije, u tretmanu pod nazivom alergijska desenzitizacija, ali se tek sada otkrilo da postoji mogućnost da se primeni i na autoimuna oboljenja.

Naučnici su sada otkrili i kako aktivnost fragmenata proteina, koji su prva meta napada, može da koriguje autoimuni odgovor. Njihov rad je pokazao i da se uspeh tertmana može postići postepenim povećavanjem doze injekcija antigenskih fragmenata.

Kako bi proverili kako ova terapija deluje, naučnici su pogledali unutar ćelija imunog sistema, kako bi shvatili koji geni i proteini treba da budu isključeni tretmanom.

Ojačajte imunitet pomoću zdravih napitaka! Recepte preuzmite OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs